Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиджи ди Майо: Фискалните правила на ЕС не са приоритет за страната

Снимка: архив

Италианският вицепремиер и лидер на движението "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че спазването на фискалните правила на ЕС не е приоритет за страната. Въпреки това той увери, че правителството ще се опитва да ги спазва, при условие, че те не пречат на планираните реформи, сред които е и намаляване на данъците.

Основният правителствен партньор на ди Майо - Матео Салвини, лидер на дясната партия "Лига", вчера също изрази подобно мнение, казвайки че 3-процентното съотношение на държавния дефицит към брутния вътрешен продукт не е в Библията.

Италия има най-високото ниво на държавен дълг след Гърция и фискалните условия, наложени от ЕС целят неговото намаляване.

Правителството трябва да постигне съгласие по фискалния план за следващата година до септември.

Междувременно, британската лира отчете 11-месечно дъно. Страховете от твърд Брекзит обезцениха националната валута до един долар и 29 цента. Срива се и обществената подкрепа за работата на премиера Тереза Мей по излизането на страната от Европейския съюз. Само 22 процента от населението смята, че Мей може да сключи добра сделка, в сравнение с 55 на сто през първата половина на миналата година.

Турската лира също падна до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото. Днес стойността й беше 5,17 за долар, което е почти два процента спад за деня. Почти същото е понижението и спрямо еврото или 5,97 лири за едно евро. Причината за финансовото сътресение е дипломатическата криза между САЩ и Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени