Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази нощ е пикът на метеоритния поток "Персеидите"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ предстои пикът на най-интензивния метеоритен поток през годината - Персеидите.

Станалото вече традиционно наблюдение на звездите, тази година на нощното небе над Българово, ще бъде съпътствано с изложба на астрономически снимки и фотоси от нощните походи, които вече са подредени в местното читалище - каза кметът Йордан Йорданов: 

"Ще отидем и ще гледаме звездите. И, повярвайте ми, това е едно приключение, защото много малко поводи има, човек да излезе от населеното място, да се качи на баира и да гледа звездите. А пък ние, всяка година на 12.08., точно това правим. Двама или трима астрономи идват, монтират техните телескопи и това, което виждаме на небето и това, което виждаме с телескопа, всъщност те ни го обясняват. Като се качиш на едно високо място, като изключиш светлините на цивилизацията, остава само едно красиво небе, едни звезди".

 Организаторите канят всички, които искат да отбележат по различен начин Световният ден на младежта от 20.30 ч., уточни Йордан Йорданов.

Също така едно от най-подходящите места за наблюдение е курорта "Бели брези" над град Ардино, където в момента се провежда Школата по астрономия. Един от участниците в Школата - Васил Желев, разказа:

Васил Желев, един от участниците в Школата, разказва. "Персеидите са най-активният летен метеорен поток. Общо взето, всяка година, той има активност около 100 метеора на час. Много рядко има по-голяма активност, тази година не се очаква такава. Във втората половина на нощта, на 12 срещу 13 август, когато съзвездието Персей се вдига над хоризонта, очакваме много метеори". 

Наблюдава се приблизително по едно и също време всяка година, като се очаква неговият пик да бъде тази вечер. 

Ако сте планували да наблюдавате звездното шоу, насочете се някъде извън града, където няма светлинно замърсяване. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!