Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакват смартфони за "копаене" на криптовалути

Забавянето или затоплянето на смартфона може да е признак, че е използван тайно за копаене на криптовалути.
Снимка: БГНЕС

Ако вашият смартфон изненадващо започне да работи по-бавно, да се затопля и батерията бързо да пада, той може да е похитен за „копаене“ на криптовалути, съобщи агенция Франс прес.

Този нов вид кибератаки се наричани „криптоджакинг“ от експерти по информационна сигурност.

Терминът означала пробив в интернет сървър, личен компютър или смартфон за инсталиране на зловреден софтуер, който копае криптовалути, обяснява Джеръм Билойс, експерт в компанията „Уейвстоун“.

Копаенето по принцип е процес, с чиято помощ се проверяват и обработват трансакции в даден вид виртуална валута. В замяна на тази услуга тези, които я предоставят, са възнаграждавани с определено количество от тази валута.

В законните операции за добив се използват едновременно хиляди процесори, за да се увеличи изчислителната мощ и да се печелят криптовалути.

Копаенето на биткойни, етереум, монеро и други криптовалути може да се окаже печеливш бизнес, но изисква значителни инвестиции и здраво надува сметките за ток.

Евтина възможност

Хакерите обаче откриха по-евтина възможност – тайно да експлоатират процесорите на смартфоните.

За да примамят жертви, те прибягват до еквивалент на троянския кон в дигиталния свят – в иначе безвредно изглеждащи приложения и програми, те вмъкват зловреден код. Помага им популярността на игрите в интернет.

„Неотдавна открихме, че версия на популярната игра Bug Smasher, която е инсталирана от Google Play между един милион и 5 милиона пъти, тайно копае криптовалутата монеро на устройствата на потребителите“, обявиха изследователи от компанията за информационна сигурност ESET.

Този феномен очевидно се разраства.

„Все повече и повече мобилни приложения, криещи троянски коне за копаене на криптовалути, се появяват на различните платформи в последните 12 месеца“, заяви Дейвид Ем, изследовател в „Касперски лаб“, която е водещ доставчик на софтуер за компютърна сигурност и автивирусни програми.

„Мобилните устройства имат по-малка изчислителна мощ, но са далеч повече и като бъдат впрегнати заедно, имат по-голям потенциал“, добави той.

Дори може да повреди телефона

За притежателите на смартфони копаенето в най-добрия случай е неприятност, която забавя работата на устройството и го затопля, докато процесорът работи за добив на криптовалута и върши други задачи.

В най-лошия случай обаче това може да причини повреда на телефона.

„На устройства с „Андроид“ натоварването дори може да доведе до такъм „напън“ върху батерията, че да причини физически повреди или да унищожи устройството“, посочва ESET.

Като цяло потребителите рядко знаят, че са били обект на криптоджакинг, посочва Ем.

Този вид криптоатаки засяга най-вече смартфони, използващи операционната система „Андроид“ на „Гугъл“, тъй като „Епъл“ упражнява повече контрол върху приложенията, инсталирани на нейните айфони.

Но „Гугъл“ неотдавна прочисти платформата си за приложения Google Play и каза на разработчиците, че вече няма да приема приложения, които копаят криптовалути.

Начини за предпазване

Трудно е обаче да се разбере кои приложения да бъдат блокирани, предупреждават експерти и посочват, че всеки ден се появяват нови.

А в същото време хакерите правят всичко възможно да са максимално дискретни и копаенето не започва веднага след инсталирането.

Има начини смартфоните да бъдат защитени от такава дейност. 

Освен антивирусна програма, важно е и да бъде обновявана операционната система до последната версия. Предпазна мярка е и да се избягва сваляне на приложения от неофициални източници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени