Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвия и Естония искат милиарди евро от Русия заради съветската окупация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Латвия и Естония ще положат съвместни усилия да получат от Русия компенсации за времето, през което са били част от Съветския съюз, се казва в съвместно съобщение на правосъдните министерства на двете страни след съвместно заседание на двете правителства. Двете балтийски държави смятат престоя си в СССР за окупация и настояват да бъдат възмездени за загубите, които са претърпели.

Текстът на съвместното изявление е публикуван на сайта на естонското правосъдно министерство и в него се казва, че двете страни трябва да получат компенсации за загубите на хора и вредите, нанесени на икономиката.

Латвия и Естония (както и Литва) са окупирани от СССР през юни 1940 година след подписването на пакта Рибентроп-Молотов, който разпределя сферите на влияние между Съветския съюз и нацистка Германия, като над 35 000 латвийци са депортирани в Сибир, където мнозина от тях умират. Естонците също са подложени на репресии.

Балтийските страни обявиха независимост от СССР на 21 август 1991 година.

Според публикации в руската преса Латвия претендира за компенсации от 185 милиарда евро, за претенциите на Естония данни не се посочват.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков изрази днес несъгласие с термина „окупация“, използван за периода, в който трите балтийски страни са били в състава на СССР. Той не смята за възможно да се говори за някакви компенсации.

Влиятелният руски депутат Алексей Пушков, сега шеф на Комисията по информационна политика в руската Дума коментира в „Туитър“, че Естония и Латвия нямат никакъв шанс да получат някаква компенсация.

„Напротив, те са ни длъжни - за освобождението от Хитлер и за създаването на индустрия, каквато преди това нямаха“, написа Пушков и добави, че този ход на двете балтийски страни е единствено за поддържане на русофобията в тях.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!