Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени доказаха кръстоска на неандерталка с Денисов човек

4
Фрагменти от малката кост на момичето, което се оказа рожба на неандерталка и Денисов човек.
Снимка: Оксфордски институт

Преди много време представители на два човешки вида се срещнали в пещера в днешна Русия. Около 50 000 годи по-късно учени потвърждават, че двамата са имали дъщеря.

ДНК анализ на фосилизирана малка кост от това дете доказа, че то е рожба на неандерталка и на Денисов човек, предаде БТА.

„За първи път намираме директен потомък на тези две групи", казва Вивиан Слон от института Макс-Планк по еволюционна антропология в Лайпциг в Германия, която е съавтор на публикацията в „Нейчър“.

Денисовият човек и неандерталците са се разделили преди 400 000-500 000 години, като станали два отделни вида на рода Хомо (Хомо сапиенс са били друг вид).

Неандерталският човек е изчезнал от лицето на земята преди около 40 000 години поради все още неизвестни причини. Денисовците също са изчезнали, но не се знае точно кога.

ДНК анализи са показали, че Денисовият човек е оставил част от генома си на някои Хомо сапиенс – той е под 1 процент в азиатските популации и коренните популации на американските континенти и до 5 процента в аборигените в Австралия или Папуа-Нова Гвинея.

По същия начин всички модерни хора, с изключение на африканците, имат в своя геном около 2 процента от ДНК-то, наследено от неандерталеца, което е доказателство, че кръстоски може би е имало между тези два вида в едно далечно минало.

До откриването на кръстоската между неандерталката и денисовеца се стига благодарение на 1,5-сантиметрова кост. Тя е толкова малка, че когато я намират, изследователите не могат на пръв поглед да кажат дали е на човек, или на животно.

Открита е през 2012 г. в пещера в Алтайската планинска система в Сибир близо до сегашната граница на Русия с Монголия.

Учените кръщават костицата Дени и установяват накрая, че тя е на създание от женски пол на най-малко 13 години, живяло преди около 50 000 години. Тя е от бедрената кост, или от голямата пищялна кост на крака, или от костта на ръката от лакътя до рамото.

Пещерата, в която е умряло девойчето, е наречена Денисова и е прочута заради това, че там са намерени първите фосилизирани останки от Денисовия човек. Това са фрагменти от фаланга на кутрето.

При анализа на костицата, наречена Дени учените са успели да разграничат хромозоми, които девойката е наследила от баща си и от майка си. За тях няма съмнение, че хромозомите са били предадени на детето от неандерталка и от денисовец.

Напускайки Африка, неандерталците са се разпръснали в Европа и в Западна Азия, докато денисовците са се отправили към Източна Азия.

Неандерталците и денисовците може би не са имали много поводи да се срещнат. Но когато това е станало, изглежда не са били предубедени едни към други, казва Сванте Паабо, който е в основата и на идентифицикацията на Денисовия човек.

Те вероятно са се съвокуплявали често, много повече, отколкото мислехме досега, добавя той.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна