Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН прекрати мандата на директора на НИМХ

Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на институцията и неспазване на нормативната уредба

| обновено на 30.08.18 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Заедно с него като акт на солидарност се оттегля цялото ръководство на института.

"Ние имаме достатъчно симпатизанти в БАН, така че това беше очаквано за нас", посочи в първия си коментар пред "Хоризонт" проф. Брънзов. Той предполага, че причина за отстраняването му е фактът, че е застанал зад метеоролозите по време на протестите им за отделяне от Академията:

„За мен това е причината. Не знам защо те очакват, че за мен по-важен е директорският пост, а не колегите. Твърде наивно очакване от тяхна страна: че ще се обърна срещу колегите си, за да защитавам интересите на някаква група хора от БАН.“

Досегашният директор на института призна, че върху него е упражняван натиск „поне от три месеца“ по различни канали. В предаването "12+3" той определи отстраняването си като странен, неразумен и нерационален ход, след постигнатата договореност за мирно разделяне между НИМХ и БАН.

„За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Среща в МОН между министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заместника му Иван Димов, председателя на БАН Юлиян Ревалски и представители на протестиращи от НИМХ. Проф. Христомир Брънзов и в средата.Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, коментира проф. Брънзов.

В интервю за „Хоризонт“ заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов обясни с какви мотиви е освободен директорът на Института по метеорология и хидрология Христомир Брънзов:

„Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ. Мога да ви кажа - това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко“.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви за БНР, че уволнението на Христомир Брънзов изглежда като наказание за желанието на института по метеорология да се отдели от БАН:

"В този момент е изключително неуместно. Това ще взриви относителното съгласие, което постигнахме вчера. Остава впечатление за наказателно отношение - наказание затова, че са стачкували, затова, че искат да излязат извън структурата на Българска академия на науките. Това е манталитет от една по-ранна епха. Впрочем говорих с председателя на Българска академия на науките. Той също счита, че решението е неуместно в този момент, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел на академичното управление, което разчита на колективния разум, на колективната отговорност. Решението е взето от Управителния съвет, който се състои от 27 души и който е работодател на директора на института".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна