Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция влязоха в сила мерки за намаляване на данъка върху влогове в турски лири

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция влязоха в сила мерки за намаляване на данъка върху влогове в турски лири и нови правила за разсрочените плащания и потребителските кредити. Те са регламентирани с президентски указ, който беше публикуван в турския Официален вестник. С него се премахва данъкът върху банковите депозити за над 1 година в турски лири. Досега вложителите заплащаха 10 на сто. Същевременно се повишават налозите върху депозитите в чужда валута, като за тези в долари те достигат до 20%.

Целта на мярката е стимулиране на спестяването в местна валута. Нивата на спестяванията в страната са ниски.

От 1 септември пък влизат в сила обявените по-рано нови правила за пазаруване с кредитни карти, разсрочени плащания и получаването на потребителски кредити. Те ще се отпускат за срок до 36 месеца, а не до 48 месеца, както беше досега. Кредитите за покупка на мобилни телефони, компютри и таблети ще са позволени за не повече от 12 месеца. Разсроченото плащане на почивки и ваканции се ограничава до половин година, а вноските за покупката на автомобил трябва да бъдат направени до 4 години.

Разсроченото плащане е популярно в Турция, а обемът на търговията с електроника се оценява на около 100 млрд. турски лири (около 25 млрд. лева) годишно.

Ръководителят на Агенцията за банково регулиране и надзор на Турция заяви при обявяването на решението, че то цели борба с инфлацията, намаляване на дефицита във външната търговия и задлъжнялостта на населението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!