Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на долара и колеблив старт на Уолстрийт след силния доклад за американския трудов пазар

Щатският долар парира тазседмичната си слабост спрямо останалите основни валути, намирайки подкрепа от силния доклад на Департамента по труда за американската заетост и почасовото заплащане през август. В рамките на миналия месец бяха разкрити 201 хил. нови работни места, безработица стабилизира на ниво от 3,9% (недалеч от многогодишното дъно от 3,8%, достигнато през май), а заплащането на труда се повиши с цели 2,9% до 27,16 долара на час, отбелязвайки най-солиден растеж от юни 2009-а година насам.

Солидните данни бетонираха очакваното от финансовите пазари трето за годината повишение на основната лихва на Федералния резерв на предстоящото към края на настоящия месец редовно заседание (на 25-и и 26-и септември), както и още едно увеличение вероятно в края на годината (на последното заседание през декември).

Това се потвърждава от търгуваните на паричните пазари фючърси на краткосрочната федерална фондова лихва, които оценяват още две повишения на основната лихва на Фед до края на годината (след двете увеличения от началото на година досега). Те също така вече оценяват на близо 100% вероятността за нови две повишение на американската краткосрочна лихва догодина.

Доходността на държавните облигации на САЩ също нараства като реакция на силните данни на Департамента по труда, оказвайки допълнителна подкрепа за зелените пари. Доходността на 10-годишните облигации се повиши към близо едномесечен връх от 2,93%, а на двегодишните краткосрочни книжа - към 2,695%.

Индексът на американския долар спрямо останалите шест основни валути се повишава към края на петъчната европейска търговия с 0,25% към 95,35 пункта, след като по-рано през деня се понижи до тазседмичнио дъно от 94,87 пункта.

Еврото се понижава с 0,4% към двудневно дъно от 1,1562 щатски долара, като негативно влияние върху единната валута оказват днешни изненадващо слаби данни от Германия и окончателни данни на Евростат за стабилен, но не много силен икономически растеж на еврозоната в рамките на второто тримесечие.

В същото време доларът поскъпва с 0,42% от сутрешно двуседмично дъно около 110,38 японски йени към 111,25 нивото и към 0,99684 швейцарски франка, след като по-рано в петък зелените пари се търгува в ново 6-месечно дъно около 0,9640 нивото.

Инвеститорите на пазарите на акции на Уолстрийт обаче реагират със смесени чувства на силния доклад на Департамента по труда. От една страна солидният растеж на новите работни места и на заплащането на труда през август са знак за продължаване на солидното представяне на американската икономика и през третото тримесечие. От друга страна обаче тези данни бетонират очакванията за предстоящо в края на септември ново повишение на лихвите от страна на Фед при това в момент, когато се засилват притесненията относно международната търговска политика и състоянието на развиващите се пазари.

Индексът DJIA се понижава с 52 пункта (с 0,2%), широкият индекс S&P500 се колебае непосредствено под негово снощно ниво на затваряне, а технологичният индекс Nasdaq нараства с 0,3%, парирайки част от вчерашното понижение с близо 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна