Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка реши единодушно да остави основната лихва на ниво от 0,75%

Английската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент и предупреди за нарастваща заплаха за глобалния икономически растеж в резултат на търговското напрежение между САЩ и Китай.

АЦБ запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,75%, след като през миналия месец тя повиши лихвената ставка до това най-високо ниво от почти едно десетилетие насам. Днешното решение беше взето с пълно единодушие (с 9 на 0 гласа).

Централната банка потвърди мнението си, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите, за да се намали инфлацията до целевото ниво от 2% (спрямо юлското ниво от 2,5%), но също така отново повтори посланието си от предходното заседание, че това увеличение ще бъде "ограничено и постепенно".

След края на заседанието АЦБ отбеляза, че постъпващите данни са в съответствие с августовските прогнози за икономическия растеж и инфлацията в Обединеното кралство. Но в същото време банката изрази притеснения относно глобалната икономическа перспектива. "Последните заплахи за допълнителни протекционистки мерки от страна на САЩ и Китай, ако бъдат приложени, биха могли да имат малко по-негативно въздействие върху глобалния икономически растеж, отколкото се очакваше", посочи АЦБ в днешното си изявление.

Централната банка също така отчете за наличието на признаци за по-бавен растеж в развиващите се икономики, но отбеляза, че британските търговски и финансовите връзки с Аржентина и Турция са "ограничени".

Според АЦБ има признаци на финансовите пазари за "по-голяма несигурност" по отношение на процеса на оттегляне на Великобритания от ЕС, като регионалните агенти на банката съобщават, че някои фирми са намалили своите инвестиционни планове в отговор на възможността за "увеличаване на търговските търкания" с ЕС.

Членовете на централната банка заявиха, че тяхната настройка по отношение на паричната и лихвена политика се основава на предположението, че ще има "гладко приспособяване" към новите отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!