Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Турция повиши изненадващо агресивно основната лихва до 24%

Турската лира реагира на решението с рязко поскъпване спрямо долара и еврото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието в четвъртък Централната банка на Турция увеличи изненадващо агресивно основната си лихвена ставка, като този ход може да отслаби част от инвеститорските опасения относно нейната независимост от президента на страната Реджеп Ердоган.

Турската централна банка повиши с цели 625 базисни пункта основната си едноседмична репо лихва от 17,75% до 24,00%, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно увеличение на лихвите ставки с около 300 базисни пункта.

Банката цитира като причина за днешното решение за увеличение на лихвите "по-значимият ребалансиращ тренд в икономическата активност", добавяйки, че "външното търсене остава силно, докато забавянето на вътрешното търсене се ускорява".

"Влошаването на ценовото поведение продължава да създава рискове за инфлацията, въпреки слабите условия на вътрешното търсене", отбеляза ТЦБ.

Централната банка на Турция също така добави, че ще запази позицията си на затягане на паричната политика, докато няма "значително подобрение" на инфлационните перспективи.

                                                                                          Графики долар/турска лира   и    евро/турска лира

СнимкаИзненадващо агресивното повишение на лихвите доведе до рязко поскъпване на турската лира, тъй като днешното решение на ТЦБ може да отслаби опасенията около  независимостта на централна банка от президента на страната Реджеп Ердоган. Вдигането на основната лихва с цели 6,25% е факт, въпреки че малко по-рано през деня Ердоган отново потвърди позицията си против политиката на по-високи лихви.

След решението на ТЦБ щатският долар се срина за кратко към двуседмично дъно от 6,0050 турски лири, а еврото - към двуседмично дъно от 6,9930 лири. Последва париране на част от това рязко поскъпване на турската валута, но въпреки това доларът се понижава в рамките на деня с 2,8% към 6,1600 лири, а еврото - с 2,77% към 7,1600 лири.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна