Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихвени ставки и понижи инфлационните си очаквания

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време повиши прогнозата си икономическия растеж през тази година, но намали инфлационните перспективи за следващите две години. Банката продължава да предупреждава, че стойността на местната валута е висока, като отбеляза, че франкът е поскъпнала значително спрямо останалите основни валути и спрямо валутите от развиващите се пазари.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Ситуацията на валутните пазари е все още несигурна и с оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако е необходимо", се посочва в изявлението на централната банка. Трябва да се има предвид, че през последните седмици швейцарският франк поскъпна спрямо еврото към най-високо ниво от юли 2017-а година насам с оглед на неговия статут като "валута-убежище" на фона на растящото търговско напрежение в световен план, което се отрази доста негативно най-вече на развиващите се пазари, както и с оглед на инвеститорските притеснения около бюджетните параметри на Италия за следващата година.

ШЦБ повиши юнската си прогноза за растеж на БВП на страната от около 2% до икономическа експанзия между 2,5% и 3,0%, като запази непроменена оценката за доста ниска инфлация от 0,9% през 2018-а година. В същото време обаче банката намали прогнозите си за инфлацията през 2019-а до 0,8% от 0,9% и за 2019-а - до 1,2 от 1,6%.

Трябва да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото. След последното си заседание ЕЦБ потвърди, че желае да приключи с програмата си за покупки на еврооблигации до края на годината, като в същото време отново посочи, че няма да повиши основните си лихви преди летния период на 2019-а. Това дава основание на редица анализатори и икономисти да прогнозират, че Швейцарската централна банка няма да повиши отрицателните си лихви поне до третото тримесечие на 2019-а година.

Въпреки днешното очаквано решение на ШЦБ, швейцарският франка се понижава предпазливо спрямо еврото, тъй като инвеститорите реагират негативно на занижените средносрочни инфлационни прогнози. Еврото поскъпва към 1,1300 франка, макар и задържайки малко под вчерашния едноседмичен връх около 1,1326 нивото. В същото време доларът се търгува около 0,9660 франка, отстъпвайки от вчерашен 6-дневен връх около 0,9700 нивото

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна