Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия доставя на Сирия зенитни комплекси С-300

Пускови установки за зенитния ракетен комплекс С-300
Снимка: www.militaryphotos.net

Русия ще достави на Сирия ракетна установка "Ес-300" земя - въздух. Стъпката е част от мерките, които Русия предприема, след като 15 военни загинаха при свалянето на руски самолет в Сирия, подчерта обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. По думите му системата значително ще увеличи бойния капацитет на сирийската армия.  

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това не е насочено срещу трета страна, но посочи, че според руските военни експерти причина за инцидента са „преднамерените действия на израелски летци, което не може да не нанесе вреди“ на отношенията ни. Той добави, че руският президент Владимир Путин е информирал сирийския си колега Башар Асад за планираната доставка на С-300 в разговор по телефона.

Шойгу съобщи още, че по нареждане на президента Путин се предприемат и други мерки за сигурност - командните пунктове на сирийската ПВО ще бъдат оборудвани с автоматизирани системи за управление, доставяни по-рано само на руските въоръжени сили.

По думите му системата значително ще увеличи бойния капацитет на сирийската армия.  

Освен това Русия ще заглушава над Средиземно море спътниковата навигация, бордовите радиолокационни станции и свързочни системи на бойната авиация, която атакува обекти в Сирия, посочи министърът, цитиран от ТАСС.

Мерките са в отговор на свалянето на руския Ил-20 с 15 души на борда над морето миналата седмица със сирийска зенитна система С-200, като Москва обвини за инцидента Израел, чиито изтребители Ф-16 използвали руския самолет за прикритие, докато атакували цели в сирийската провинция Латакия.

Израел отрича обвиненията, като твърди, че когато сирийците стреляли, неговите Ф-16 вече били над израелска територия.

Шойгу заяви, че през 2013 г. Русия е спряла доставка модерните системи С-300 по молба на Израел. „Сега ситуацията се промени. И то не по наша вина“, каза той в коментар, излъчен по телевизия, като отбеляза, че сирийците вече са преминали подготовка за С-300.

Според него този комплекс, който може да извършва прехват на въздушни средства за нападение на разстояние над 250 км и може да поразява едновременно няколко цели съществено ще подобри възможностите на сирийското ПВО.

„Смятаме, че с реализирането на мерките ще охладим „горещите глави“ и ще ги предпазим от недообмислени действия, които заплашват нашите служители“, добави Шойгу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна