Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешка централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза.

На редовното заседание в сряда Управителният съвет на банката увеличи двуседмичната си репо лихва до 1,5% от 1,25% и Ломбардната лихва – до 2,5% от 2,25%. Трябва да се има предвид, че когато Централната банка стартира своята затягаща парична политика през август 2017 година, чешката репо лихва беше на ниво от едва 0,05%.

Това поставя Чешката централна банка много по-близо до провежданата от Федералния резерв на САЩ лихвена политика, отколкото до политиката на нейните европейски партньори. По-късно в сряда се очаква и Федералният резерв да увеличи основния си лихвен процент за осми път, след като в края на 2015 година стартира този цикъл на затягане на паричната си и лихвена политика.

Сред останалите европейски централни банки единствено тези на Обединеното кралство, Румъния и Норвегия също повишиха основните лихвени ставки в рамките на изминалите 12 месеца.

В последно време обаче има признаци за стартиране на подобни затягащи политики и в други части на Европа, като по-рано този месец ЕЦБ потвърди, че възнамерява да прекрати през декември покупките на облигации по програмата за стимулиране, известна като "количествено улеснение", докато Централната банка на Швеция сигнализира, че може да вдигне основния си лихвен процент в края на годината. ЕЦБ обаче отново заяви, че няма да повиши основния си лихвен процент преди края на лятото на 2019 година.

Трябва да се има предвид, че другите европейски централни банки са предпазливи и не желаят да провеждат лихвена политика, която да се различава прекомерно от тази на ЕЦБ, тъй като това би рискувало да оскъпи местните валути спрямо еврото, да отслаби техния износ и икономически растеж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!