Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед вдигна основната американска лихва и сигнализира за ново повишение през декември

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши очаквано краткосрочната си лихва с четвърт процентни пункта и даде ясен сигнал, че това ще бъде последвано от още едно увеличение през декември, визирайки продължаващото добро представяне на американската икономика.

За трети път от началото на годината Фед увеличи федералната фондова лихва с 0,25% до нов диапазон между 2,00% и 2,25%, като последните прогнози на централните банкери продължават да включват още едно повишение до края на 2018-а годината, последвано от три увеличения догодина и още едно през 2020-а година. Фед продължава да очаква, че основната американска лихва ще достигне в средносрочен план ниво от 3,4%, или с около 0,5% над определеното от централната банка "неутрално" ниво от 3%, което на теория не би трябвало да стимулира, или да вреди на икономиката на САЩ.

Трябва да се има предвид, че федералната фондова лихва в коридора между 2,00% и 2,25% е в най-високото ниво след фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008-а година и последвалата световна финансова и икономическа криза.

В изявление след края на заседанието Фед посочи, че пазарът на труда продължава да се засилва, икономическата активност нараства със солидно темпо, а инфлацията се задържа над целевото ниво от 2 на сто.

"Лихвените ставки остават ниски", отбеляза на последвалата пресконференция шефът на Фед Джером Пауъл и допълни: "Постепенното завръщане към нормалните лихвени нива помага да се поддържа тази силна икономика за по-дългосрочна полза за всички американци".

                                                                 Нови маркоикономически и лихвени прогнози на Фед (спрямо тези от юни)

Снимка

Членовете на Федералния резерв също така подобриха техните виждания по отношение на икономическия растеж през тази и следващата година спрямо предходната оценка от месец юни. Федералният резерв вече разчита на по-силен растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ с 3,1% през 2018 година (спрямо прогноза през юни за растеж с 2,8%) и от 2,5% през 2019-а (спрямо 2,4% през юни), запазвайки прогнозата за 2020 година на ниво от 2,0% и представяйки първата си оценка за 2021-а година за забавяне на икономическия растеж до 1,8 на сто.

В същото време централните банкери повишиха слабо техните осреднени оценки за нивото на безработица през 2018-а до 3,7% (от 3,6% през юни), потвърждавайки прогнозите са стабилизация на безработицата на ниво от 3,5% през следващите две години преди тя да се повиши до 3,7% през 2021-а година.

Федералният резерв остави без промяна оценката за инфлацията в САЩ през настоящата година, като продължава да очаква нарастване на ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. "PCE индекс") с 2,1%, с 2,0% през 2019-а година (малко под прогнозата през юни от 2,1%) и с 2,1% през 2020-а и през 2021-а година. Очакваният растеж на основния ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) за 2018 година също остана неревизиран на ниво от 2,0%, преди стабилно повишение с 2,1% през всяка една от следващите три години.

Американските централни банкери продължават да очакват осреднено ниво на федералната фондова лихва от 2,4% в края на настоящата година, от 3,1% през 2019-а и от 3,4% през 2020-а и през 2021-а година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп побърза да изрази недоволството си от решението на Фед, оплаквайки се, че то противодейства на неговите усилия да подкрепи растежа на американската икономика.

"Ние правим велики неща като страна. За съжаление те (Фед) просто повишиха лихвените проценти, защото ние се справяме толкова добре. Не съм доволен от това ", отбеляза Тръмп на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Предпочитам вместо да изплащам дългове или да правя други неща, да създавам повече работни места. Затова се тревожа от факта, че те (Фед) като че ли желаят да продължават да повишават лихвените проценти", допълни президентът на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени