Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Пардю: Тръмп създава на страната си повече врагове, отколкото приятели, изложи ни в Ню Йорк

| обновено на 29.09.18 в 09:12
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият посланик на Съединените щати у нас от 2002 до 2005 година Джеймс Пардю смята, че президентът Доналд Тръмп създава на страната си повече врагове, отколкото приятели.
     

В коментар за речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН тази седмица Пардю заяви: „Не ми е лесно да критикувам американски президент, но наистина мисля, че Тръмп ни изложи в Ню Йорк.“ 

Едно от посланията на Тръмп гласеше "отхвърляме идеологията на глобализма, прегръщаме доктрината на патриотизма". "Тази реч ми прилича на несвързан и объркан списък от неща, които нямат много смисъл. Неприятно ми е да го кажа, но ми прилича на съчинение на кръжок от гимназисти в курс за начинаещи по международни отношения. Наистина беше ужасна реч. Ужасна, но не и изненадваща", посочи бившият американски посланик у нас.

По думите му Доналд Тръмп е направил "това, което винаги прави, когато произнася реч": "Отделя много време да обяснява колко е чудесен. И колко велики неща е свършил. Преувеличава си качествата, като се поставя в същата категория като Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Франклин Рузвелт, Хари Труман и други. Смешно е! Разбирам защо хората му се изсмяха - защото е скандално."

Пардю припомни, че от друга страна Тръмп "винаги играе за електоралната си база, която е някъде около 30 процента от избирателите и те вярват в Тръмп, независимо какво прави". "Той не разбира международните отношения. Не знае как работят те, нито каква е ролята на Съединените щати. Тяхното лидерство. И щетите, които му нанася.  Затова, също както много други експерти по външна политика и национална сигурност, аз съм потресен от това, което този човек прави на международната сцена“, допълни Джеймс Пардю. "Но тези 30 процента изглеждат непоклатими, независимо какво казва или прави той. Нямам обяснение за това. Книгите, вестникарските статии, въобще медиите, които непрекъснато показват как той вреди на страната, май нямат значение. Защото всеки има работа, борсата върви нагоре и той си приписва заслугите, въпреки че, честно казано, почти няма нищо общо с това."

"Съединените щати помогнаха за създаването на ООН, както и за създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Съединените щати функционират най-добре в коалиция от демокрации. Тръмп изглежда не е съгласен с това. И ни създава повече врагове, отколкото приятели. За Бога, той настрои срещу нас Канада! А тя е най-близкият ни съюзник и северен съсед! Не разбирам, никой не може напълно да разбере, какво си мисли той, че печелят Съединените щати от отблъскването на всичките ни традиционни съюзници", коментира още дипломатът.

Джеймс Пардю обаче остава оптимист за възстановяване на обичайната роля на САЩ на международната сцена.

„Оставам оптимистично настроен. Според мен много голяма част от страната е скандализирана от това, което Тръмп прави. Изборите през ноември са много важни, защото републиканците може да загубят Камарата на представителите и вероятно Сената. Това ще доведе до известно ограничаване на Тръмп. Чакаме също и резултати от разследването на Робърт Мълър, защото има много голяма вероятност Тръмп да е бил компрометиран от руснаците. Русия сигурно е доволна от речта му в Ню Йорк. Хем не ги предизвиква, хем създава още повече международно объркване и хаос“.

Цялото интервю с Джеймс Пардю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!