Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Българският закон въвежда европейските изисквания за рециклиране и спестяване на вредни газове

| обновено на 02.10.18 в 13:30
Ивелина Василева
Снимка: МОСВ

Законът за управление на отпадъците в пълна степен въвежда изискванията на европейското законодателство, където са заложени конкретни цели, свързани с рециклирането, спестяването на емисиите вредни газове и развитието на кръговата икономика. Това съобщи председателят на Комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева. Тя посочи сроковете в пакета "Кръгова икономика" до 2035 г.

Преходът към кръговата икономика е свързан с промяна на производствения модел и ефективно управление на ресурсите и отпадъците, посочи Ивелина Василева и назова целите в минипакета "Отпадъци" и пакет "Кръгова икономика" на ЕС.

"До 2030 година ние трябва да постигнем минимум 60 процента рециклиране на битовите отпадъци. До 2035 година икономическите ползи са свързани със създаването на нови зелени работни места, повече от сто хиляди в сектора на управление на отпадъците. Финансови ползи ще са повече от пет милиарда евро, свързани са и със спестяването на емисиите въглероден диоксид. От тях повече от триста милиона ще бъдат спестени", заяви Василева. 

Според нея българските компании вече насочват погледа си към тези иновативни технологии, които превръщат отпадъка в ресурс. И въпреки че понятието "Кръгова икономика" все още стои далеч от много хора, той е необходимост, която трябва да навлезе в живота, в начина на производство и в правенето на бизнес, посочи още тя.

Частните инвестиции в кръговата икономика у нас възлизат на повече от 80 млн. евро. Това е 0,18% от БВП и е над средните стойности за Европа, съобщи заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на форума, посветен на оползотворяването на суровините и превръщането на отпадъците в ресурс.

В секторите на кръговата индустрия у нас са заети около 59 хиляди души, а създадената добавена стойност е приблизително 520 милиона евро като нараства с 1,2 на сто. Заместник-министър Лиляна Иванова посочи, че министерството на икономиката поставя акцент върху прилагането на иновациите като ключов фактор за прехода към кръгова икономика, а основен финансов инструмент за подкрепа на компаниите в тази политика е оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която има две оси: за повишаване на енергийната ефективност и за ефективно използване на ресурсите в предприятията. Общата им стойност е 500 милиона лева.

"Създава се възможност за нови работни места в страната. Ще се създадат методи, които ще намалят трудностите за набавяне на ресурси и ще се стимулират инвестиционната активност на предприятията. От друга страна, потребителите ще получат достъп до качествен и екологично чист продукт", заяви Иванова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!