Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция се разделиха в позицията си по наложеното вето

Президентът Радев наложи вето върху промени в Закона за държавната собственост

| обновено на 17.10.18 в 14:16
Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, приет от парламента на 10 октомври 2018 г., съобщи днес прессекретариатът на държавния глава.

„С приетия закон се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол“, се посочва в съобщението.

Според президента Радев е „недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес“.

Той атакува § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС), която премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Както и § 4, предвиждащ възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.

В мотивите на президента се посочва още, че § 3 от ЗИ ЗДС премахва важен правен способ за защита на държавния интерес, когато търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие учредяват или участват с парична или непарична вноска в търговски дружества, чийто капитал не е тяхна собственост.

„Отнема се възможността в тази хипотеза направилите апорт търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие да имат блокираща квота при вземане на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала, за сключване на сделките по чл. 236, ал. 2 от Търговския закон, за извършване на разпоредителни сделки с имущество - предмет на непаричната вноска, както и за преобразуване и прекратяване на дружеството“, посочва президентът.

Според него това правило ще рефлектира и върху търговските дружества от забранителния списък, които няма да могат да се противопоставят на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в полза на трети лица. „Така се създава още по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание“, посочва Радев.

Управляващи и опозиция се разделиха в позицията си по наложеното от президента Румен Радев вето върху текстове от Закона за държавната собственост. Държавният глава върна за ново разглеждане част от промените в закона, като посочи, че с тях се създава възможност за скрита приватизация.

Според Александър Сабанов от „Обединени патриоти“, един от вносителите на поправките, мотивите на президента по ветото са нелогични. Сабанов допусна, че най-вероятно става дума за чисто юридическо тълкуване:

„Ние говорим в този закон за апорт на държава в държавата и на общината в държавата, което мисля, че не е проблем и няма как да стане скрита приватизация. Но, все пак да не се ангажираме и да не бъдем крайни, ще отчетем мотивите, конкретно, ще го изговорим както в групата „Обединени патриоти“, така и политическа партия ГЕРБ и в крайна сметка ще бъде решено от юристи, защото това е юридически казус“.

Румен Гечев от БСП заяви, че левицата е напълно съгласна с мотивите на президента и ще подкрепи ветото:

„Процесът на приватизация в България е почти приключен. В забранителния списък са останали малко фирми и е изключителна наглост управляващите да се опитват с промени в закона да разрешат т.нар. „апортни вноски“, след което да бъдат приватизирани или на безценица, или почти безплатно дружествата от забранителния списък. И много се надяваме, че ще надделее здравия разум, защото това е един опит за пладнешки грабеж от страна на управляващите“, каза Гечев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна