Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Деспотова: Ако осъзнаем необходимостта, финансиране за палиативната медицина ще се намери

Снимка: БГНЕС


В България съществува неразбиране по проблемите на палиативната медицина, липсва адекватна нормативна база, обучен персонал и адекватно финансиране за оказване на палиативни грижи. Това е позицията на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. В предаването „Преди всички“ председателят на дружеството проф. д-р Любима Деспотова коментира:
     

„Едно общество се оценява именно по грижите за най-уязвимите контингенти. Един от тях е групата на пациентите, които се нуждаят от палиативни грижи и техните семейства. Ние забравяме, че правото на тези грижи е неотменно човешко право и то е признато в редица международни документи. Към настоящия момент у нас все още не се мисли за продължителните палиативни грижи в този аспект. По никакъв начин не се обръща внимание на връзката на редица основополагащи международни документи с оказването на този вид медицинска помощ и не се разбира важността не само за отделния пациент, но и за неговото семейство и обществото като цяло“.

Проф. Деспотова подчерта, че има една единствена клинична пътека по палиативни грижи, която влиза в конфликт с дефиницията на Световната здравна организация и Хартата за правата на човека и пациента. Тази клинична пътека е свързана с онкологичните заболявания. Докторът подчерта, че тези грижи се полагат за много широк спектър пациенти, като най-голямата група не са онкологичните пациенти, а пациентите със сърдечно-съдови заболявания:

„У нас тази единствена пътека дава приоритет на около 30% от пациентите, а останалите 70% са изхвърлени от системата и дискриминирани. /…/ Ако ние осъзнаем необходимостта, финансиране ще се намери. Палиативната грижа трябва да стане част от националния здравен план“, коментира проф. Деспотова. Тя смята, че липсата на правна база и разписаната дискриминационна пътека, както и неспазването на международни пактове и подписани от нас конвенции могат да доведат до това – нуждаещи се хора от такава помощ да съдят страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от