Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова откри българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош

С приветствие на вицепрезидента започва галаконцертът на Оркестъра за народна музика на БНР в Будапеща

| обновено на 19.10.18 в 16:33
Вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията от откриване на българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош.
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

„От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово.“ С тези думи на писателя Йордан Радичков вицепрезидентът Илияна Йотова откри днес българска чешма в град Сигетсентмиклош по повод Деня на българо-унгарското приятелство, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Миналата година той бе отбелязан с поставяне на паметна плоча с лика на св. Иван Рилски в църквата „Света София“ в българската столица.

Вицепрезидентът изказа благодарност към Министерството на човешките ресурси на Унгария, община Сигетсентмиклош, Българското национално самоуправление, Българското републиканско самоуправление и специално към българския скулптор Огнян Кожухаров, съградил чешмата.

Илияна Йотова е на работно посещение в Унгария по покана на българската общност в страната за Деня на българо-унгарското приятелство.

По-късно днес вицепрезидентът ще отправи приветствие на галаконцерт на Оркестъра за народна музика на БНР, който ще се състои в националната концертна зала в Двореца на изкуствата в Будапеща.

През 2016 г. парламентите в София и Букурещ обявиха 19 октомври, когато се почита св. Иван Рилски, за Ден на българо-унгарското приятелство. 

Изборът на тази дата е свързан с факта, че мощите на светеца са били пренесени от Средец в тогавашната столица на Унгария, а по-късно отново са върнати в България.

Миналата година Денят на българо-унгарското приятелство бе отбелязан с поставяне на паметна плоча с лика на св. Иван Рилски в църквата „Света София“ в българската столица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени