Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми с птичи грип край Хасково

| обновено на 19.10.18 в 17:28
Снимка: БГНЕС

Започна унищожаването на над 100 хиляди патици и бройлери в двете ферми край Хасково, където са констатирани огнища на птичи грип. Собствениците ще бъдат обезщетени по пазарни цени.

Заболяването птичи грип е открито във ферми за отглеждане на патици и бройлери, собственост на две различни фирми. Заради зачестилите случаи на умрели птици са направени изследвания, които са потвърдили болестта. Директорът на Агенцията за безопасност на храните в Хасково доктор Георги Илиев каза:

„Ние ще пристъпим незабавно в огнището към умъртвяване по хуманен начин на птиците и обезвреждане на труповете, след това ще се извършат основни няколкократни дезинфекции на помещенията, инвентара и ще бъдат наблюдавани евентуално за нови случаи“.

Взети са предпазни мерки в трикилометровата зона на огнището. Ще бъдат наблюдавани всички стопанства в съседните до Войводово села.

„Включва Войводово и село Конуш и десеткилометрова наблюдавана зона, която включва останалите населени места в община Хасково. В община Жълти бряг има по-малки ферми за отглеждане на патици, също има и в Малево. Там наистина ще бъдат извършвани ежедневни клинични прегледи, ще бъдат взети проби“, каза още Илиев. 

В Хасково бяха набелязани спешните мерки, които властите ще предприемат, за да бъдат ликвидирани огнищата от птичи грип, възникнали в две ферми край града.

Забранява се придвижването на живи птици и организирането на пазари и изложби. В три и десеткилометровите буферни зони до огнището ще бъдат проверявани всички превозни средства. Освен това кметовете на населените места в засегнатия от болестта район започват преброяване на всички птици.

Над 10 000 птичи от две стопанства, които са близо до огнището на болестта, ще бъдат изследвани и наблюдавани ежедневно, каза директорът на Агенцията по храните д-р Георги Илиев и допълни, че останалите заразени 120 000 птици, ще бъдат унищожени по хуманен начин.

“Ще бъде извършена многократна дезинфекция на помещенията, транспортните средства и инвентара“, каза още д-р Илиев.

Вирусът в двете огнища не е опасен за хората, обобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Хасково д-р. Соня Димитрова:

“Спазване на личната хигиена е едно от важните изисквания в този случай. Обработка на месото за всички хора, които ядат“.

Полицията ще проверява превозните средства в зоната на болестта. Ще бъдат проверявани и всички животински пазари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна