Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Българският парламентарен елит трябва да научи същността на вота на недоверие

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"За да има полза в сферата на конкретните публични политики, вотът на недоверие трябва да е фокусиран не върху търсенето на бързи политически дивиденти за пред публиката, а дебат върху параметрите на дадените политики", обясни политологът Страхил Делийски в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

„Може би ще се надяваме, че българският парламентарен елит все пак ще се научи какво всъщност представлява същността на един вот на недоверие. Не че не се чуха такива аргументи, но те сякаш потънаха в основите на взаимните обвинения. /…/ Оставам с впечатлението, че повечето, да не кажа всички, вотове на недоверие в последните доста години не толкова произвеждат дебати по конкретни публични политики, колкото оставят публиката с впечатлението за виновността на всички. Основният аргумент почти винаги, независимо каква е темата на дебатите, е аргументът на вината, което не е най-важното в един вот на недоверие“, добави политологът.

Според него отсъствието на премиера от дебатите по вота на недоверие не е добра практика.

Делийски коментира и казано от вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания в телевизионно интервю, в което е използвал думите "кресливи" и "спекулиращи с уж болните си деца":

„Българската демокрация има своите кривини, има естествено и своите позитивни страни, но все ми се струва, че е необходимо все пак водещите политици да спазват някакви общоприети стандарти на поведение. В това число и уважението към определени социални групи“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени