Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЕ и „Булгартрансгаз“ аргументират днес нуждата от развитие на газопреносна инфраструктура

Снимка: архив

Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз“ ще обосноват днес необходимостта от развитие на газопреносната ни инфраструктура и създаването на борса за търговия със синьо гориво пред енергийната комисия в парламента. Представители на двете ведомства ще посочат аргументите си за актуализиране на Енергийната стратегия, свързана с газовите проекти.

Необходимостта от развитието на газопреносната ни инфраструктура и създаването на борса за търговия със синьо гориво ще представят Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз“. Пред депутатите от енергийната комисия те ще посочат аргументите си за актуализиране на Енергийната стратегия на страната ни, свързана с газовите проекти.

След по-малко от 2 години се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ, което може да доведе до намаляване на транзитираните през страната количества. Затова енергийната ни стратегия трябва да бъде осъвременена, каза Теменужка Петкова:

"Това се налага във връзка с доста променената среда по отношение на инфраструктурните проекти, които се развиват около нас –  Южният газов коридор, "Турски поток", все проекти, които оказват пряко влияние върху нас".

Българската страна разглежда възможността за участие в проекта за терминал за втечнен природен газ в Гърция и изграждането на газоразпределителен център „Балкан“ на наша територия. Затова трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура, посочи още Петкова:

"Това е продиктувано от желанието ни да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа, като изградим съответната инфраструктура, която е основна за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център".

Газ за хъба се очаква да дойде от Русия, местен добив от България и Румъния, от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир и Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ. Предвижда се да бъде създадена и платформа за търговия на синьо гориво.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!