Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статуята на трите лъжи

БНР Новини
Снимка: Wikipedia.org

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“…
Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от средата на 17 век. Младият мъж седи на обикновен стол, под който има купчинка книги, с едната ръка придържа отворена книга на коляното си, а другата е отпусната върху подлакътника на стола. Статуята е съвсем почерняла от времето, но носът на едната й обувка е излъскан до блясък. Обяснението е съвсем просто – студентите вярват, че ако потъркат обувката преди изпит, ще го вземат по-лесно, а туристите мислят, че докосването до носа на обувката ще им донесе късмет.
Но кои са „трите лъжи“? Първата е свързана с името. Скулптурата наистина е посветена на младия свещеник Джон Харвард, починал едва на 30 години. На смъртния си одър той завещал на новооснования колеж 780 британски лири (огромна сума по онова време, като се има предвид, че колежът бил основан само с 400 лири!) и 400 от своите книги на библиотеката на колежа . За благодарност, управата на висшето училище го преименувала от „Колеж Кеймбридж“ на „Колеж Харвард“. Така, че колежът вече съществувал, но под друго име.  И Джон Харвард е негов дарител, а не основател. И още: когато през 1883 година  било решено да се постави паметник на Джон Харвард, никой вече не помнел как е изглеждал той, защото не били запазени и негови изображения. Затова скулпторът Даниел Френч използвал за модел харвардския студент Шърман Хоар, пряк потомък на първите английски заселници по тези места. С една дума, лицето на статуята е лицето на Шърман Хоар, а не на Джон Харвард.

Слушайте „История на изкуството за деца“ на 8 ноември, четвъртък от 17 ч. по програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени