Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предсрочно пенсионира шефа на контраразузнаването

Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер заяви, че критикуваният ръководител на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен няма да бъде назначаван за негов специален съветник, а ще бъде пенсиониран предсрочно.

"Днес помолих президента да пенсионира предсрочно ръководителя на службата по вътрешна сигурност - господин Маасен. Основната причина за това е изказване на господин Маасен, което съдържа неприемливи формулировки. На фона на тях отношения на доверие между него и мен вече не са възможни", каза Зеефофер.

Вестниците "Билд" и "Зюддойче цайтунг" публикуваха днес стенограми от изказване на 55-годишния Маасен пред негови европейски колеги във Варшава миналия месец. В него той отдава проблемите в голямата коалиция в Берлин на "радикалните леви сили" в правителството на Ангела Меркел, нарича имиграционната ѝ политика "наивна" и дава да се разбере, че може да се прехвърли в политическия бизнес.

В края на август Маасен предизвика поредната криза в управляващата коалиция, след като оспори информацията, че крайнодесни са извършили гонения на мигранти в Кемниц. Тогава Зеехофер се застъпи за него и Меркел се съгласи Маасен да бъде назначен за негов съветник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна