Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какви проекти заминават българските учени на Антарктида през 2018?

БНР Новини
Президентът Румен Радев връчи националния трибагреник на участниците в 27-та антарктическа експедиция на България
Снимка: Валентин Николов

„Проектите в тазгодишната антарктическа програма са избрани с много строго рецензиране от специална комисия от хабилитирани преподаватели, работили в полярните региони. За тази експедиция от 28 представени проекта бяха избрани само 7 от областта на науките за земята, биологията и проект от хуманитарната област за създаване на архив на българските полярни изследвания и тяхното популяризиране сред училищата, който ще бъде продължен и реализиран в България“, каза ръководителят на ежегодните български полярни експедиции проф. Христо Пимпирев преди отпътуването на първата група за Антарктида тази година.
Българските полярници заминават на 9 ноември вечерта с полет през Рим, Сантяго де Чили и Пунта Аренас. След няколко дни десетимата българи ще отплават с кораба на Oneоcean Expedition през пролива на Дрейк към българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Очаква се да пристигнат около 20 ноември и да раззимят базата ни като я подготвят за предстоящия летен антарктически сезон. Групата включва освен логистичен екип, лекар и професионален готвач и двама биолози, които ще работят по проекти към Националната програма за полярни изследвания.
Началото на експедицията съвпада с пътуващата образователна изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“. Експозицията показва работата на българските антарктици и уникални скални образци и вкаменелости, събрани от геолозите гл. ас. Дочо Дочев и д-р Стефан Велев. Тя е по повод 130-годишнината на Алма матер и 30 години от основаването на българската база "Св. Климент Охридски" на Антарктида. Организатори са Българският антарктически институт и Националният център за полярни изследвания.
Чуйте какво сподели още проф. Пимпирев за проектите на българските учени и значението на антарктическите изследвания за предотвратяване на климатичните промени. И още: разказа на инж. Йордан Йорданов, който дълги години е командир на българската база „Св. Климент Охридски“ на Ледения континент.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени