Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорст Зеехофер ще се оттегли от политиката до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че ще се оттегли от политиката до края на годината. Зеехофер ще подаде оставка като лидер на баварския Християн-социален съюз, смята да освободи и поста на вътрешен министър преди края на мандата си.

Хорст Зеехофер е съобщил за това решение на извънредно заседание на партията си в Мюнхен късно снощи. Заседанието продължи над четири часа. Лидерът на ХСС ще обяви подробности за оттеглянето си публично още тази седмица. В началото на януари партията ще се събере на извънреден конгрес, за да избере нов лидер. За мястото на Зеехофер начело на ХСС се спрягат две имена - на кандидата за поста на шеф на Еврокомисията Манфред Вебер и на премиера на Бавария Маркус Зьодер. Вебер все още не е потвърдил официално намеренията си, но би могъл да съвмести двата поста – председател на ЕК и на баварския ХСС.

"2019 година ще бъде годината на обновлението за ХСС“, заяви Зеехофер. Според информации на медиите Зеехофер е бил притиснат от съпартийцитте си да се оттегли от лидерството в ХСС след катастрофалния резултат на изборите в Бавария, с който традиционно управляващите за първи път загубиха мнозинството си в парламента. Хорест Зеехофер се е съгласил да даде път на нови лица, но е заявил, че без лидерска позиция в партията няма как да остане и министър на вътрешните работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!