Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер съвместно с "Музикантисимо"

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има специален концерт, организиран от Мила Павлова и фондация "Музикартисимо", съвместно с академията. Мила Павлова е артистичен директор на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив, в рамките на който навръх рождения ден на композитора 28 септември се състоя мащабен концерт, озаглавен "Голем и Нов".

Марин Големинов е възпитаник на консерваторията (както се е наричала тогава), завършва цигулка в класа на Тодор Торчанов. Сред неговите учители са Добри Христов и Никола Анастасов (също родом от Кюстендил, като Големинов). После специализира в Париж и Мюнхен, а през 1943 създава първия курс по оркестрово дирижиране в същата тази музикална академия, с което полага основите на тази дисциплина в България. Професор по композиция (негови ученици са Димитър Тъпков, Димитър Христов, Емил Табаков, Георги Минчев, Пламен Джуров) и инструментознание. Няколко години е и ректор на Държавната музикална академия. Удостоен е със званието Доктор хонорис кауза.

Събитието тази вечер в Националната музикална академия е от 19.00 часа, а музикантите, които ще представят музиката на Големинов, са квартетът, носещ неговото име - квартет "Големинов", удостоен наскоро с "Кристална лира" именно за изпълнението си на два от емблематичните квартети на композитора; квинтет "Пилекадоне", проф. Борислава Танева, която ще изпълни Петте импресии за пиано на Големинов, както и други негови клавирни пиеси; Евгения Ралчева и Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент Теодора Павлович.

Входът е свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!