Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът видя политически мотив във възобновената прокурорска проверка срещу Атанас Семов

В Конституционния съд (КС) се проведе церемонията по полагане на клетва от новоизбраните и новоназначените конституционни съдии – Атанас Семов (квота на президента), Красимир Влахов (квота на НС), Павлина Панова (квота на ВКС) и Надежда Джелепова (квота на ВАС).
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев видя политически мотив във възобновената прокурорска проверка по стар сигнал срещу Атанас Семов, назначен от държавния глава за конституционен съдия. 

"Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да смятам, че целта е политическа", беше коментарът на държавния глава. Миналият четвъртък стана ясно, че Прокуратурата служебно ще проверява правомерно ли е било отказано разследване срещу Семов по сигнал от 2013-та година.

Президентът коментира и други актуални теми. По повод анонсираните тази сутрин в телевизионни изяви на представители на ГЕРБ очаквания за среща, на които те да обяснят на държавния глава подробности около последното законодателство, което изкара стотици на улицата, Радев заяви: "Няма да има такива срещи".

"Не искам да се намесвам в законотворческия процес на парламента. Ролята на президента е ясно очертана в Конституцията. Тя е на друга фаза", допълни той, напомняйки, че такава форма на участие на президента е ветото, каквото днес е наложил на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Държавният глава коментира в аванс и очаквания днес доклад от Брюксел, свързан със съдебната реформа, заявявайки: "Предварителният доклад не е постъпил в Президентството, но като гражданин знам повече за правосъдната ни система, отколкото един доклад от Брюксел", каза Румен Радев.

Радев направи коментари по темата след края на церемонията по встъпването на четиримата нови конституционни съдии – Атанас Семов (квота на президента), Красимир Влахов (квота на НС), Павлина Панова (квота на ВКС) и Надежда Джелепова (квота на ВАС).

Коментарите на президента за проверката срещу Семов и актуалната политическа обстановка чуйте в разширеният репортаж на Силвия Великова в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!