Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещнете се с Андрей Даниел

БНР Новини
„Места за срещи“
Снимка: nuancegallery.bg

Тази вечер в галерия „Нюанс“ ще бъде открита новата изложба на проф. Андрей Даниел, озаглавена „Места за срещи“. Експозицията включва 14 непоказвани досега платна, като повечето от тях са вдъхновени от последния престой на художника в Сите Дез Ар в Париж през лятото на 2017 г. От една страна, този проект е за духовните, въображаеми срещи и пътуванията между различните епохи, от друга е и за реалните пътешествия, за спомените, които те оставят у нас, за желанието отново да се върнем в любим град, за вълнението от това дали той ще бъде различен при следващата среща.

За автора заглавието е и опит за метафора – метафора за „места, в които опредметените фантазии са реалности, открити и напипани от наши предтечи и съществуващи за нас, като истинските дървета, треви или планини. Пространства, в които реалностите са въплътени ценности, към които непреодолимо сме привлечени“, както пише той в текста, съпровождащ изложбата.

В някои от работите в експозицията той се „среща“ с любими свои художници като Пикасо, Едуард Хопър, Дейвид Хокни, с чиито творби се е запознавал на живо в Париж. „Добре е да пътешестваме до тези места, които разширяват все по-стесняващия се свят и даже му придават някакъв смисъл“, признава авторът. Всяко следващото пътешествие носи нова провокация, а всяка провокация е повод и причина да се създава изкуство. Всеки творец търси този повод, всеки творец е пътешественик – и в буквален, и в метафоричен смисъл.

Връщайки се към заглавието на изложбата, Андрей Даниел признава: „Може би най-важното е този, който е тръгнал за среща, да е готов“. Ние сме.

Изложбата в галерия „Нюанс“ може да бъде разгледана до 1 декември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна