Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че цена на петрола от 70 долара за барел е подходяща за Москва, като същевременно обеща Русия да си сътрудничи със Саудитска Арабия относно призивите на кралството за ограничаване на производството с цел повишаване на цените.

"Сегашната ситуация с цени около 70 долара за барел ни подхожда напълно", посочи Путин по време на негово посещение с Сингапур, съобщава агенция Франс прес. "Както знаете, нашите бюджетни разчети са базирани на цена от $ 40 за барел", добави той.

Неговите коментари са факт, след като само в рамките на около месец петролът се обезцени с над 20% с оглед на свръхпредлагане от страна на основни производители като САЩ, Русия и Саудитска Арабия и признаци за по-меки от очакваното американски санкции спрямо износа на ирански суров петрол (предоставените на осем държави временни отстъпки от санкциите).

В четвъртък петролните фючърси нарастват предпазливо след вчерашен техен плах отскок с 1%, парирайки много малка част от техния драматичен спад от предишните 12 поредни сесии на търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се повишават с 0,1% към 56,30 долара за барел, но продължават да се търгуват недалеч от тяхното едногодишно дъно около 55,69 долара (най-ниско ниво от ноември 2017-а). Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари пък нарастват с 0,7% към 66,70 долара за барел, след като по-рано тази седмица удариха многомесечно дъно около 65,47 долара за барел (най-ниско ниво от март насам).

Повод за настоящата плаха стабилизация на петролните цени даде призивът министърът на енергетиката на Саудитска Арабия за намаляване на добивите в глобален план с един милион барела дневно, за да се ребалансира пазарът, като Риад представи своите планове за свиване от декември на производството с 500 хиляди барела. Отскокът на петролните фючърси в сряда с около 1% пък се дължеше на информация на Ройтерс, според която т.нар. "ОПЕК +", включващ членовете на картела и други важни производители като Русия, обмисля да съкрати в скоро време добивите с до 1,4 млн. за барела.

"На този етап не мога да кажа дали производството трябва да бъде ограничено - трябва да сме много внимателни, всяка дума тук е важна", коментира Владимир Путин. "Но фактът, че трябва да си сътрудничим със саудитците, е очевиден", добави той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!