Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптор хранил цял месец с мухи моделите си за „Жабките“ в трилитров буркан

Входът на Аязмото е добил съвременен и луксозен вид, смята авторът на фигурките Валентин Старчев

Близо месец скулпторът Валентин Старчев хранил с мухи моделите на четирите жаби от любимия на поколения старозагорци фонтан. Задачата за направата им получил през 1958 като бил още студент.

„Трябваше да са фигури които пръскат вода. Или риби, или жаби. Но едва ли Стара Загора  е свързана с риби. А жабата е едно красиво зверче и щеше да е интересно и забавно за децата“, размишлявал младият творец.

И се оказал прав. Почти няма старозагорци, в чиито архиви липсват снимки край фонтана. Първо върху мозаечните жаби, а по-късно и върху бронзовите им посестрими, в семейните албуми до днес се усмихват стотици деца.

Но, за да направи жаба, първо се налагало да си намери модел. "Хванах две жаби и ги сложих в трилитров буркан за туршия. Отгоре сложих от парцалче, но такова, че да прониква въздух", разказва скулпторът. Съпричастни с работата на колегата си, състудентите му помагали в храненето на жабите с него с мухи. „Наблюдавахме ги как скачат и ги хващат. Беше много забавно. Така си стояха цял месец. На базата на тях аз си измоделирах една жаба. Направихме един специален клинов калъп, който се отваря. Отлях четири броя. Вътре – кухи, за да мине тръбичката“, с удоволствие връща лентата Валентин Старчев. Първите жабки били от мозайка, която после търкал на ръка до блясък. Така и насред зима отлял и централната фигура на шадравана.

След години, но за съжаление скулпторът не помни точно кога, сменил мозаечните жаби с кекерици от бронз. „Жабите се обливаха с вода, а мозайката като поеме, зимата можеше и да се спука като замръзне“, обяснява решението той.

СнимкаА новите му бронзови жабки устояли на времето досега. При ремонта са сменени само постаментите им, обновени и обогатени са пръскалките, с които четирите плюят надалеч вода. Във вътрешната част на фонтана има монтирано осветление, а на 6 ноември, около година след началото на ремонта на парка, в шадравана „Жабките“ отново запръска вода.  

"Отидох да видя, тогава още ремонтираха, и ми направи удоволствие как става. Прецизно го правят, внимателни бяха. А входът на  Аязмото придобива един съвременен, приличен, луксозен характер", смята Валентин Старчев.

Снимка

Още за историята на тази част от парка, разказана от Снежана Маринова и Валентин Старчев, чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна