Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Затворници помогнаха за почистването на речни корита и дерета в Бургас

Снимка: Анжела Каменова

Опасни участъци от речни корита и дерета в Бургас са почистени с помощта на затворници и на местната пожарна. Инициативата идва от областния управител Вълчо Чолаков, който търси начини за превенция на наводнения, без това да утежнява бюджета.

Въпреки липсата на средства, близо 30 000 метра дерета и корита са почистени с помощта на затворници от Бургас - метод, който Вълчо Чолаков прилага откакто е на поста си. На места обаче се налага и влизането на тежка техника, с каквато областната администрация не разполага:

"Пожарните разполагат с такава тежка техника, но тя е спечелена по европроекти. Имаше ограничение за ползване на тази техника за определен период от време. Това ограничение вече е отпаднало и в момента за изминалите три седмици сме почистили около 1200 линейни метра дерета, които са едни от най-проблемните в областта".

С помощта на бургаската пожарна са почистени участъци в наводнените преди години села, където загинаха и хора - Ливада, Полски извор, Черни връх. Проводимостта на водата в тези места вече е добра, отчита Чолаков. Работи се и в Тръстиково. След това предстои техниката да бъде преместена и в Дебел, община Средец. От държавата са отпуснати 60 000 лева за почистване на река Русокастренска, за което се изготвя проект.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от