Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Цените на горивата на дребно вероятно ще продължат да падат

Снимка: БГНЕС

Търговците са прави, че горивата поевтиняват заради световните тенденции в цената на петрола, а не заради протестите. Спекулира се с темата през последните седмици. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика по повод извънредната среща на Томислав Дончев с представители на петролния бранш. Според него правителството малко реагира „на пожар" поради общественото недоволство. Предложението на производителите в касовите бележки да бъде обяснено как се формира цената според Вулджев „е полезно до известна степен на потребителите“:

„Не съм сигурен колко голям смисъл има от него, защото в крайна сметка проблемът, от който се оплакват хората, е, че цените им идват много високо като потребители, а да им се обясни на касовата бележка - това няма да промени този факт, но, чисто информативно може да е нещо полезно да се види как се ценообразува. Чисто технически, мисля, че това ще създаде много проблеми за търговците на дребно - много е трудно на една касова бележка да се опише подробно цялото разходно счетоводство на фирмата“.

Акцизът на горивата е на минималното допустимо ниво в Европейския съюз, а ДДС върху тях – относително ниско, обясни той:

„Иначе самата цена на дребно, без акциз и без ДДС, всъщност не е толкова ниска. Всъщност тя е по-висока от болшинството от страните в ЕС, което демонстрира, че може би наистина има някакъв проблем с конкуренцията на пазара в страната… Редовното обвинение, което до голяма степен е обосновано, според мен, е, че проблемът се корени в това, че една компания контролира почти изцяло данъчните складове“.

Ако се вдигне акцизът на горивата, това би било от полза за по-големите компании коментира експертът:

„Като монополист на пазара тези фирми винаги са в по-добра позиция да понесат допълнителна данъчна тежест, защото те по принцип имат повече приходи, по-силен контрол на пазара и, съответно, увеличение в техните разходи не им влияе толкова сериозно, колкото същите увеличения влияят върху техните конкуренти“.

Вулджев очаква „цените на дребно у нас най-вероятно ще продължат да падат още малко в близките седмици. Може би с около 10 стотинки ще паднат в близките няколко седмици. След това обаче, ако ОПЕК в крайна сметка вземе решението, както сега се обсъжда, да съкрати своето производство, цените на петрола отново ще тръгнат нагоре, а съответно и цената на дребно може би леко ще се покачи. Може би ще се стабилизират в близкия месец-два около настоящото ниво“.

Във Франция също има протести заради горивата. До момента и френският президент не е предприел по-различни мерки от тези в България, отчете той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени