Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартъп компании и политици обсъдиха развитието на предприемаческите умения на Балканите

Снимка: архив

Създатели на стартъп компании и политици дадоха началото на разговори за развитието на предприемаческите умения в региона на Балканите. Те подписаха декларация за укрепване на инициативите за бизнес в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Хората на Балканите трябва да бъдат насърчени да развиват предприемаческите си умения, стана ясно на срещата. А премиерите на държавите от региона споделиха опит. Македонският премиер Зоран Заев припомни, че пряко от бюджета над 100 компании получават подкрепа чрез специален фонд за иновации.

Ана Бърнабич, премиерът на Сърбия, се похвали, че има предложение за специални данъчни облекчения за компании, които работят в областта на иновациите.

Премиерът на Черна Гора Душко Маркович изтъкна, че в момента неговата страна е в началото на процеса на създаване на среда за стартъпите. А българският му колега Бойко Борисов каза, че инициативата насочва в позитивна посока талантът на българите, които били известни с фалшифициране и източване на банкови карти и хакерски атаки.

Българският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел обясни, че декларацията е поредната стъпка в изпълнението на цифровата програма за Западните Балкани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна