Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония води две разследвания за бягството на Груевски

| обновено на 15.11.18 в 22:59
Заповедта за издирване на експремиера Груевски, публикувана на сайта на вътрешното министерство на Македония.
Снимка: БГНЕС

Македонското правителство обяви, че се водят две разследвания във връзка с бягството в Унгария на осъдения на 2 години затвор бивш премиер Никола Груевски.

Едното разследване е за това дали полицейски служители са му помогнали да премине държавната граница. А другото - как точно е станало бягството и дали са замесени лица от чужбина. Скопие още подготвя необходимите документи, за да поиска от Будапеща официално да екстрадира Груевски.

Междувременно началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан - Гергей Гуяш, съобщи, че Груевски е поискал политическо убежище в Унгария в посолството ѝ в трета страна, но не посочи в коя точно. Според белградския в. „Политика“, това е станало в Тирана.

Гуяш категорично отрече Орбан да е помогнал за бягството. „Унгарското правителство няма нищо общо с излизането на бившия премиер-министър на Македония от територията на собствената му страна“, каза той.

Гергей Гуяш обаче отказа да уточни как беглецът е успял да се добере до Будапеща:

„От съображения за сигурност е решено интервюто с него да бъде взето в Будапеща, вместо в транзитната гранична зона“, добави шефът на кабинета на унгарския премиер.

В София днес премиерът Бойко Борисов отрече твърдения на унгарски медии, че Груевски е избягал от Македония с български паспорт

Белградския в. „Политика“ твърди, че Груевски е преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. След което веднага с полет на авиокомпания „Малев“ пристигнал директно от Тирана в Будапеща.

„Политика“ поставя въпроса как е възможно Груевски да премине македонско-албанската граница, без да го идентифицират македонските и албанските гранични служби, при положение, че паспортите му са иззети.

Вестникът пише, че Груевски избягал в Будапеща тъкмо през Тирана, а е бил основният противник на „Тиранската платформа“, включваща искания на албанците в Македония за повече права, която бе в началото на свалянето му от власт.

Властите в Албания потвърдиха официално, че при бягството си от Скопие бившият македонски премиер Никола Груевски е минал през страната им.

 Медиите в Македония цитират съобщение на албанската гранична полиция на, в което се посочва, че Груевски е преминал граничния пункт Хан и Хотит-Божай и е влязъл в Черна гора. Това е станало в 19,11 ч местно време в неделя, 11 ноември. Бившият премиер е бил в автомобил с дипломатическа регистрация, собственост на посолството на Унгария в Тирана.

В съобщението на албанската полиция не се посочва как, къде и кога Груевски, който трябваше да е в затвора в Македония, защото е осъден на 2 години затвор за злоупотреба със служебно положение, е влязъл в Албания. Властите в Тирана отбелязва, че тогава още не е имало издадена от Скопие или от Интерпол молба за международно издирване и арест на бившия македонски премиер.

Междувременно председателят на Сръбската радикална партия Воислав Шешел обяви по частната сръбска телевизия "Хепи", че македонският беглец е минал през Сърбия за Унгария с помощта на сръбски националисти:

"Нашият брат Никола Груевски е напуснал Македония през Сърбия в братска Унгария. Когато се появи на границата в Сърбия, го поеха сръбски четници и четнически байонети го охраняваха чак до Хоргош. Там, в 5 часа сутринта на 12 ноември, той премина в братска Унгария. "

Воислав Шешел не уточни откъде Груевски е влязъл в Сърбия - от Черна гора или направо от Македония.

  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени