Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарова: НАТО увеличава военното си присъствие в близост до Русия

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО увеличава военното си присъствие в близост до границите с Русия, съобщи на редовния си брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Захарова посочи още, че по границите на Русия на коалиционен принцип е разположена коалиционна групировка на НАТО с обща численост 10 000-12 000 души, без да се броят постоянно присъстващите в района американски военнослужещи, както и националните въоръжени сили на страните от Централна и Източна Европа.

"С цел бързото нарастване на тези групировка, активно се модернизира военната и гражданска инфраструктура, създава се система на логистика и тилово обезпечаване, включително складове за оръжия и военна техника в страни като Полша, Литва, България и Румъния. Адаптират се новите и се създават нови командни структури".

Мария Захарова отбеляза също така, че през последните дни е налице видима активност на американски официални лица по въпроса за газопровода "Северен поток 2". Това е класически безцеремонна, истинска намеса на Съединените щати в делата на Европейския съюз и на конкретна държава от съюза, добави Захарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени