Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образ и текст в близка среща

БНР Новини
10
Снимка: Таня Димова

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения.

Още на входа в галерия "2.0", където вчера имаше специална среща на две изкуства – изкуството на литературата и изобразителното изкуството. В плика компания на цитата правеше книгата „Великите съвременни писатели“, част от която е и Маргарет Атууд, както и още 51 писатели.

В плика обаче можеше и да е друга книга – „Великите художници модернисти“, отново 52-ма на брой. Двете издания са с илюстрации на Анди Туи и текст от Карълайн Тагарт. Те съдържат кратка история за всяка една от личностите представени в тях, както и любопитни факти – като например къде можете да видите творбите на съответните художници или пък кои от книгите на представените писатели са издадени на български език.

Срещата на двете изкуства беше придружена от изложба на част от илюстрациите на Анди Туи. Плакатите, които напълно се сляха с пространството в галерията, можеше да бъдат разгледани само тогава и само от присъстващите на срещата. Това направи и премиерата на книгите още по-интересна. Кога обаче две изкуства се срещат? Издателите на книгите Десислава Желева и Савина Николова се заеха с отговора на този въпрос.

Чуйте ги!

Снимки в галерията: Таня Димова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!