Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Константин Илиевски: "Кристална лира" е първата ми голяма награда в родината

Константин Илиевски бе отличен с „Кристална лира 2018“ в категория „Диригент“.
Снимка: Виктор Викторов

Родът Илиевски от поколения е музикален, затова и при получаването на наградата "Кристална лира 2018" в категория "Диригент" Константин Илиевски заяви, че се гордее да носи тази фамилия. Събитието, организирано по традиция от Съюза на българските музикални и танцови дейци и концертна агенция "Кантус Фирмус", се състоя в Националния музикален театър "Стефан Македонски" на 1 ноември.

Отличието Константин Илиевски получи за концерта, с който през месец юни беше закрит сезон 2017/2018 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. В него прозвучаха творби от Антонин Брукнер, Рихард Щраус и Густав Малер, а солисти бяха певицата Светлина Стоянова и обоистът Иван Данко.

Българският диригент получава образованието си в Братислава и Виена и там - в Словакия и Австрия, предимно се развива кариерата му. Все по-често обаче Илиевски дирижира и на родна сцена - има престижни участия както с Радиооркестъра, така и със Софийската филхармония, но се стреми да работи и с извънстоличните оркестри, което му позволява да трупа опит и репертоар. От няколко години той ръководи камерния оркестър "Дианополис" в Ямбол.

За първата голяма българска награда, за работата с български и европейски оркестри, за влечението му към музиката на Густав Малер и Йозеф Сук Константин Илиевски разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени