Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жажда“ на Захари Карабашлиев - или какво виждаме, когато гледаме

Захари Карабашлиев
Снимка: Иван Русланов

Човешкият живот, осмислен в реанимацията на една болница. Това накратко е резюмето на новата книга на Захари Карабашлиев „Жажда“, илюстрирана с акварели на Дамян Дамянов. Представянето на романа е тази вечер (5 декември) от 19.00 часа в Младежкия театър в София. Фрагменти от „Жажда“ ще чете актьорът Владо Пенев.

Книгата е базирана на реална личност – Спас Карафезов, който е сляп. Това сподели в предаването „Нещо повече“ писателят и разказа как се е срещнал с прототипа на главния си герой. Един ден Спас му се обадил по телефона, за да поговорят за „18 процента сиво“ и така Захари открил колко обаятелен събеседник стои срещу него. Самият Спас Карафезов ще присъства на представянето на книгата тази вечер.

„Жажда“ започва с физическата жажда за вода, която изпитват хора, излезли от операция, но след това усещането се превръща в метафора на желанието за живот.

„Питам се какво виждаме, когато гледаме, и дали чуваме, когато слушаме. Слепотата като нагласа на ума е много важна. Ние, зрящите, дали и как виждаме света около нас. /…/ Трябва да виждаме по-голям диапазон от това, което реално е пред нас. Токсичната за душата мъгла е опасна. /…/ Когато не успяваме да оценим живота си, това е загуба само за нас. Понякога ние, здравите хора, забравяме колко ни е лесно и как трябва да благодарим на Бог, да се движим изправени в живота и да го разбираме какъв дар е той. /…/ Човешкото същество е интересна машина“. Така Захари Карабашлиев анонсира книгата си.

Интервюто със Захари Карабашлиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна