Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кубинците вече имат достъп до интернет през мобилните си телефони

Снимка: архив

От днес кубинците имат достъп до интернет през мобилните си телефони, съобщава Ройтерс. Агенцията определя новината като „исторически момент“ за една от най-изолираните държави в света. Тя беше съобщена от държавната кубинска телекомуникационна компания.

Услугата обаче остава недостъпна за много кубинци заради високата цена на мобилния интернет, тъй като средната месечна заплата в страната е 30 долара, а именно толкова струва стандартен месечен пакет.

Ето как коментира новината компютърният специалист Енрике Риверо от Хавана:

"Това, от което се нуждаем, е държавната телекомуникационна компания да има действително техническите възможности да осигури стабилна услуга, а не това, което се случи с тестовете, направени преди време, когато сървърите се сринаха. Ако имат техническия капацитет и могат да поддържат услугата на намалена и разумна цена, тъй като нашият интернет вероятно е един от най-скъпите в света, това би било добър вариант".

Само до преди пет години интернетът в Куба бешедостъпен само за туристите, отседнали в хотели на острова. След 2013 г. в Куба бяха открити първите заведения с интернет и публични места с Wi-Fi.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени