Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят за единния цифров пазар също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei

Френският финансов министър обаче привества инвестициите на Huawie в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип заяви в петък, че Европа има причини да се "притеснява" за Huawei и за други китайски технологични компании с оглед на предполагаемата заплаха за сигурността, идваща от техните бизнес практики.

Ансип каза пред репортери по време на пресконференция в Брюксел, че китайските технологични компании биха могли да навредят на промишлеността и на сигурността на Европейския съюз. "Дали трябва да се притесняваме от Huawei или другите китайски технологични компании? Да, аз смятам че трябва да се притесняваме от тези компании", посочи еврокомисарят, цитиран от Ройтерс.

Коментарите на Андрус Ансип идват на фона на съобщения, че и Белгия възнамерява да забрани употребата на оборудване на Huawei в държавните си институции поради обвиненията в шпионаж срещу телекомуникационния гигант, повдиганите преди време от Съединените щати. Междувременно стана ясно, че наскоро и водещият мобилен оператор на Нова Зеландия също е взел решение да забрани използването на 5G оборудване на Huawei, след като Вашингтон предупреди своите съюзници за предполагаемите рискове за сигурността, породени от китайската технологична компания.

По-рано днес властите в Япония също дадоха да се разбере, че обмислят да забранят използването на технологично оборудване на Huawei при изпълнението на правителствени поръчки. Заговори се, че подобни забрани ще бъдат наложени и от Обединеното кралство и от Австралия.

На този фон френският финансов министър Бруно Льо Мерк пък заяви в петък, че Huawei Technologies е добре дошъл да продължи да инвестира в неговата страна. След среща с китайския вицепремиер Ху Чунхуа, Льо Мер посочи, че Huawei е "компания, която играе важна роля във Франция, която инвестира във Франция и тези инвестиции са добре дошли". Все пак и той не изключи възможността някои от ходовете на Huawei да бъдат блокирани, ако те "засегнат националния суверенитет или чувствителните технологии".

Целият този шум представлява нов сериозен удар по компанията Huawei само ден след новината за ареста в Канада на финансовия директор на китайския технологичен гигант по искане на САЩ за екстрадиция. Финансовата директорка на Huawei – Сабрина Мън Ванчжоу, е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. Трябва да се има предвид, че Сабрина Мън не е обикновен старши мениджър, а е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на технологичната бизнес империя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна