Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей отложи гласуването на сделка за Брекзит в парламента

| обновено на 10.12.18 в 17:48
Британският премиер Тереза Мей обяви в Камарата на общините, че насроченият за утре вот за сделката ѝ с Евросъюза за Брекзит се отлага
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей обяви днес в парламента, че отлага утрешното гласуване на нейната сделка за Брекзит в Камарата на общините, защото очаква тя да не бъде одобрена със значително мнозинство.

Мей посочи, че депутатите одобряват по-голямата част от сделката, но „предпазният механизъм“ за ирландската граница буди тревоги и тя ще отиде в Брюксел да запознае европейските лидери със загрижеността на британските парламентаристи.

Поради изключителната важност на решението, което трябва да бъде взето, Тереза Мей предпочита да отложи гласуването и да се опита получи допълнителни гаранции в Брюксел за „предпазния механизъм“, което би помогнало сделката да бъде одобрена по-късно.

Сигналите от ЕС обаче не са обнадеждаващи, тъй като оттам заявиха, че сделката не подлежи на предоговаряне. Все пак е най-добре да се изчака с какво ще се завърне Тереза Мей от Брюксел преди да се правят прогнози и заключения. Доналд Туск обаче писа в социалната мрежа „Туитър“, че сделката не подлежи на предоговаряне и тъй като времето напредва европейските лидери ще обсъдят в четвъртък готовността при сценарий за излизане на Великобритания без сделка. 

Недоволството срещу Мей обаче назрява, като лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза, че тя е загубила контрола в нейната партия и доверието на парламента.

Възможно е лейбъристите да внесат процедура за вот на недоверие в премиера още утре.

Шотландските националисти и либералдемократите обявиха, че ще подкрепят пободен вот.

Северноирландските юнионисти, осигуряващи мнозинството на Тереза Мей в парламента, също заявиха, че предпочитат лидер, който да промени курса.

При отхвърляне на плановете на Мей най-вероятен изход е излизане от ЕС без сделка, но днес се заговори и за друга опция след като Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит.

По-рано дойде новината, че Европейският съд е постановил, че Великобритания може едностранно да прекрати Брекзит, а това оставя отворена вратата пред страната и за други опции освен излизане със сделка или излизане без сделка. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна