Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Узунов: Каракачанов се бори в малката коалиция кой ще си запази автентичния патриотизъм

Отношенията между България и Македония - все така деликатни, но без опасност от влошаване

Изказването на вицепремиера цели вътрешнополитически дивиденти според Димитър Ганев

Всичко оттук нататък ще бъде свързано както с европейските, така и с евентуални парламентарни избори. Това обясни в интервю за предаването „Нещо повече" Красимир Узунов - президент на агенция „Фокус", в коментар на изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов за Македония, в което той предупреди македонския премиер Зоран Заев да не злоупотребява с темата за македонския език.

„Изявлението на вицепремиерът Красимир Каракачанов дойде седмица след изявлението на Зоран Заев“, изтъкна анализаторът, както и припомни повдигането на темата за македонския министър-председател и преди.

„Очевидно е, че каквото и да се каже за тези отношения, те ще продължат да бъдат твърде чувствителни и твърде деликатни, както и твърде лесно нараними и независимо от усилията на комисията, която трябва да реши спорните въпроси в историята“, добави Красимир Узунов, според когото  изказването на македонския премиер е свързано със следващото голямо гласуване, което предстои в парламента в Скопие, а това на българския вицепремиер - със случващото се в т.нар. Малка коалиция.

„Каракачанов от 30 години е в политиката и е напълно нормално да го прави това нещо, а и още повече това означава, че той ще се бори в рамките на тази малка тройна коалиция кой ще си запази автентичния патриотизъм, защото разочарованието, което има от малката коалиция може да освободи половин милион гласа, а борбата за тях ще бъде много голяма. От друга страна Заев, който непрекъснато е обвиняван, че е направил компромиси, че се е съгласил Македония да стане Северна Македония ... Той също търси повод навсякъде да обяснява как никой не може да постави под съмнение македонския език и оттук нататък съществуването на т.нар. македонска нация и македонски език във всичките му езикови форми и диалекти на българския ще бъде спорен момент при всички положения“.

„А и още когато подписахме нашия договор за приятелство - ние наистина трябва да се поучим от гръцкия договор е много по-категоричен и много повече вършещ работа в сравнение с нашия“, подчерта Узунов.

„Тази нова-стара, но възобновената линия от Красимир Каракачанов идва, за да отговори на две неща - да се състои някаква нова тема, в която ВМРО и Каракачанов да присъстват, а темата Македония е традиционна за тях, тъй като в нея те се чувстват силни и имат позиции“, обясни Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“, както и подкрепи тезата на Узунов, че наближаването на европейските избори води до подобен вид изказвания. 

„Обвиненията и скандалът около Държавната агенция за българите в чужбина нанесоха имиджова щета върху Каракачанов, като той самият беше в отбранителна позиция. А това, което в момента наблюдаваме с тази нова-стара македонска тема, идва да отговори именно на това“, добави Ганев, според когото от случилото се няма как „да произтече трайно влошаване на българо-македонските отношения или това по някакъв начин да постави под въпрос интеграцията на Македония в евроатлантическите структури“.

„Каракачанов добре си дава сметка, че българския национален интерес е свързан с интеграцията на Македония в структурите на ЕС и на НАТО“, допълни Димитър Ганев:

„По-скоро тук говорим за политически сюжет, с който се целят вътрешнополитически дивиденти“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна