Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев настоява пред ЕП за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

Сергей Станишев ще представи пред колегите си евродепутати в Страсбург готовността на двете страни за включване в Шенген.
Снимка: БГНЕС

За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген ще настоява евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Тази вечер той ще представи пред колегите си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно движение, а резолюцията трябва да бъде гласувана утре. Пред "Хоризонт"Станишев заяви, че ако София и Букурещ бъдат приети поетапно в Шенген, ще се създаде прецедент, за което това пространство не е пригодено:

“Вредите за България и за Румъния ще са съществени. Основната част от хората в България - как пътуват – с автобуси, с влак, с коли – какво ли не“, каза Станишев.

Сергей Станишев допълни, че страната ни трябва да се научи да отстоява интересите си, когато става дума за сериозни въпроси, като например случая със седалището на  Европейската агенция по лекарствата:

“Преди известно време Холандия беше кандидат за седалища на Европейската агенция за лекарства след напускането на Великобритания. Те спечелиха с един глас пред Милано в Италия. България даде своя глас на Холандия, а това са стотици милиони и милиарди лева, постъпление в Холандия“, каза Сергей Станишев БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!