Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в коледното си послание Доналд Тръмп се оплака от политиката на Фед, но похвали финансовия министър Мнучин

Коледна среща на Доналд Тръмп с репортери в Овалния кабинет
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи песимистични коледни поздравления към американския народ, критикувайки за пореден път Федералния резерв относно политиката на прекалено агресивно повишаване на лихвените ставки, като в същото време похвали финансовия министър Стивън Мнучин на фона на тревогите, свързани с отслабването на икономиката и резкия спад на фондовата борса на Уолстрийт. Той също така засегна и въпроса с изграждането на пограничната стена с Мексико и свързаното с това принудително блокиранe на дейността на федералното правителство и на част от федералните агенции.

"Позор е това, което се случва в нашата страна", посочи той в обръщението си във вторник по случай коледните празници. "Но изключвайки това, пожелавам на всички много весела Коледа".

Доналд Тръмп продължи да настоява, че стената по границата с Мексико ще бъде толкова ефективна при предотвратяването на незаконна имиграция, че само „олимпийски шампион ще може да премине през нея". Той настоя на мнението си, че части от стената вече са били построени - твърдение, което обаче беше опровергано от множество проверки, които показват, че не е започнало нейното изгражданe. Той обаче отново настоя, че ще приключи с нейното изграждане до деня на следващите президентски изборите през 2020-а година, въпреки че Конгресът на САЩ все още отказва да му предостави исканите 5 млрд. долара, което пък доведе до временно спиране на дейността на американските федерални власти от петък в полунощ (21-ви декември).

Запитан от репортери в Овалния кабинет, дали има доверие във финансовия министър Стивън Мнучин, Доналд Тръмп отговори: "Да, имам. Много талантлив човек. Много умен човек". Неговите коментари са факт, след като стана ясно, че през изминалия уикенд Мнучин е провел конферентен разговор с изпълнителните директори на шестте на най-големи американски банки и с регулаторните органи в САЩ, за да получи гаранции, че те и пазарите като цяло разполагат с значителна парична ликвидност и достатъчен кредитен капацитет.

След срещата "банковите босове потвърдиха, че разполагат с достатъчна ликвидност за кредитиране на потребителите, на бизнес пазарите и на другите пазарни операции", се посочи в изявление на Министерството на финансите, публикувано в неделя в Туитър. "Банките не изпитват никакви проблеми, а пазарите продължават да функционират по подходящ начин", се казва в същото изявлението.

Трябва обаче да се има предвид, че усилията на Стивън Мнучин чрез тази среща да успокои инвеститорите имаха дори обратен ефект в деня преди Коледа, което се видя ясно от поредния трус на пазара на акции на Уолстрийт в понеделник, като и трите основни фондови индекса се сринаха с над 2%. По същото време имаше солидни разпродажби и на акциите от банковия сектор.

В коледната си реч Доналд Тръмп отбеляза, че компаниите в САЩ са "най-големите в света" и по-ниските цени на техните акции представляват "огромна" възможност за инвеститорски покупки.

Запитан за поредния спад на фондовия пазар в понеделник и отношението му към председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, президентът на САЩ отново подчерта, че няма доверие в шефа на Фед и отново изрази силното си недоволство от решението на централната банка през миналата седмица да повиши лихвените ставки за четвърти път в рамките на отминаваща година.

"Те твърде бързо повишават лихвените проценти, това е моето мнение. Нямам им доверие. Те повишават ставките прекалено бързо, защото смятат, че икономиката е толкова добра. Но мисля, че те скоро ще си го получат. Наистина ще го направя", предупреди Тръмп само ден, след като фондовият индекс на "сините чипове" DJIA загуби повече от 650 пункта, понижавайки се с цели 2,9% - най-лошото негово представяне на Бъдни вечер в цялата история на Уолстрийт.

"Искам да кажа, факт е, че икономиката се справя толкова добре, че те повишават лихвените проценти. Президентът Обама обаче се радваше на много нисък лихвени ставки. Сега имаме нормализиран лихвен процент, което е добре за много хора. Те имат пари в банката, получават лихви по парите си”, допълни Тръмп, но отново подчерта: "Единственият проблем на нашата икономика е водената от Фед политика".

Президентът на САЩ коментира и временното принудително преустановяване на дейността на част от федералното правителство. Според него закриването на дейността на около 25% от федералното правителство и федералните агенции, което беше факт от полунощ в петък, може да продължи известно време.

"Не мога да ви кажа кога правителството ще започне отново да функционира нормално. Мога обаче да ви кажа, че то няма да бъде отворено, докато нямаме с Мексико стена, ограда, или както бихте я нарекли", предупреди Доналд Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени