Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обмисля забрана американските фирми да купуват продукти на китайските Huawei и ZTE

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изпълнителна заповед през новата година с която да обяви национална извънредна ситуация, налагайки по този начин забрана на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от китайските Huawei и ZTE, съобщиха за Ройтерс трима неназовани източника, запознати със ситуацията.

Това ще бъде последната стъпка на администрацията на Тръмп да намали присъствието на две от най-големите компании за мрежово оборудване в Китай - Huawei Technologies Cos Ltd. и на ZTE Corp. на пазара в САЩ. От доста време насам от Белият дом твърдят, че двете компании работят по заповед на китайското правителство и че оборудването им може да бъде използвано за шпиониране на американците.

Изпълнителната заповед на президента, която е в процес на разглеждане повече от осем месеца, може да бъде издадена още през януари 2019-а година и ще нареди на Министерството на търговията да попречи на американски компании да купуват оборудване от чуждестранни производители на телекомуникации, които представляват значителни рискове за националната сигурност, посочиха пред Ройтерс източници от телекомуникационната индустрия и от американската администрация.

Според същите източници, заповедта е малко вероятно да назове конкретно компаниите Huawei и ZTE, очаква се служителите от Департамента по търговия да тълкуват тази заповед като тяхно право да ограничат разпространението на оборудване, произведено от двете китайски компании. От Ройтерс обаче допълват, че самият текст на изпълнителната заповед не е финализиран.

Изпълнителната заповед ще се позове на Международният закон за извънредните икономически правомощия, който дава на президента правомощия да регулира търговията в отговор на национална извънредна ситуация, заплашваща Съединените щати.

Заповедта следва приемането на законопроект за отбранителната политика през август, който възпрепятства самото американско правителство да използва оборудване на Huawei и ZTE. През миналия САЩ също така призоваха своите съюзници да се въздържат от използването на технологии на Huawei с оглед на рискове за сигурността, след което няколко страни, включително Австралия и Япония, забраниха използването на технологичното оборудване на Huawei и ZTE 5G. Еврокомисарят за единния цифров пазар Андрус Ансип също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei.

Междувременно, финансовата директорка на Huawei Мън Ванчжоу беше арестуван в Канада, преди да бъде пусната под гаранция, като се очаква да бъде екстрадиран в САЩ, където е издирвана за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран.

Говорителката на Китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че не желае да коментира подобна на изпълнителна заповед, тъй като тя все още не е официално потвърдена.

Въпреки мащабните атаки, на които беше подложена през отминаващата година, компанията Huawei отчете в четвъртък ръст на приходите през 2018-а година с 21% до около 108,5 млрд. щатски долара, съобщи нейният ротационен изпълнителен директор Го Пин. Той също така заяви, че Huawei е подписала общо 26 споразумения за изграждане на 5G мрежи.

Неговото изказване факт само ден, след като водещото финансово издание Nikkei Asian Review съобщи, че китайският технологичен гигант Huawei Technologies ще се превърне във вторият най-голям производител на смартфони в света, като ще бъде изправен само от Samsung Electronics.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!