Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наемателите на Чайната на Черни връх ще бъдат сменени след случая с бедствалия планински бегач

Черни връх
Снимка: Борис Туечки
Заради частното си парти навръх Нова година, наемателите на Чайната на Черни връх отказват да помогнат на бедстващ планинар. Този сюжет разбуни социалните мрежи и освети цяла купчина проблеми. Проблеми, трупани с години.


Един млад мъж, подобно на много други, решава да се качи на Черни връх в Новогодишната нощ, само че бягайки - с начална точка НДК, и с нищожно облекло на себе си. Кирил Радев е планински бегач и последовател на холандеца Вим Хоф, Ледения човек, който тренира по своя методика да издържа на много ниски температури, носител на 20 световни рекорда. Кирил казва, че е правил "упражението" няколко пъти, а за самата Новогодишна нощ знае, след проведен телефонен разговор, че горе, в Чайната има хора. Взема екипировка, с която смята, че ще се справи, за да стигне до върха, и тръгва. Спирайки на заслона, обаче, разбира, че няма да може да влезе вътре. Наемателите празнуват и не желаят да отворят вратата. Междувременно, негови приятели се изкачват до върха, опитват да влязат в Чайната, за да вкарат Кирил на топло, защото той вече има ясни признаци на хипотермия. Следва пореден отказ от празнуващите вътре хора.


"Тука няма никой" - се чува в записа, който едно от момчетата прави с телефона си.


Групата приятели оказват първа помощ и викат ПСС. Едва след обаждане на планинските спасители до хората в Чайната, от там отварят вратата.

Тази история става обществено достояние, след като две от момчетата, оказали първа помощ - журналистът и писател Димитър Кенаров и фотографът и полярник Владо Донков, разказват за това в социалните мрежи.

"В планината ние си помагаме, без значение дали човек е адекватен или не. Не превъзпитавате човек, като го оставяте да умре" - казват те.


Мирослав Дачев от БТС обяви, че управляващите обекта на Черни връх са нарушили Правилника за хижната дейност и ще бъде предложено те да бъдат сменени.

Наемателят на чайната, Чавдар Евтимов, обясни пред БНР:

"Ако сме знаели, че отпред има бедстващ, който определено не беше толкова бедстващ, подходът щеше да е друг".


Повече по темата чуйте от звуковия файл от предаването с водещ Ирина Недева.
Обяснението на наемателя на чайната можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна