Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булард от Фед предупреди, че по-нататъшно повишаване на лихвите може да доведе до рецесия

Шефът на Федералния резерв на Сент Луис - Джеймс Булард остава оптимистично настроен по отношение на американската икономика, но изрази опасение, че тя може да навлезе в рецесия, ако централната банка на САЩ настоява за по-нататъшно увеличаване на лихвените ставки.

"Днес имаме добри лихвени нива и няма никаква неотложна нужда те да продължават да се повишават", заяви Булард в интервю за "Уолстрий Джърнъл". Той също така отбеляза, че би бил отворен към идеята за намаляване на лихвените ставки, ако икономиката или инфлацията се забавят повече от очакваното.

Трябва да се има предвид, че Джеймс Булард се противопоставя отдавна на голяма част от кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти. Фед увеличи на четири пъти федералната фондова лихва през 2018-а година и за последно - на заседанието през декември до целевия диапазон между 2,25% и 2,5%, когато централната банка сигнализира за още две повишения през настоящата година.

В интервюто си за "Уолстрий джърнъл" Булард предупреди, че финансовите пазари продължават да гледат негативно на последиците от покачването на лихвените проценти и че членовете на Фед трябва да обръщат внимание на тези пазарни послания. Според него нивата на доходност на облигационния пазар "сигнализират, че може би има известен риск от икономическа рецесия, ако лихвените ставки станат още по-високи".

Фед се намира в цикъла на затягане (повишаване) на лихвите от края на 2015-а година насам. Но през последните дни редица официални представители на централната банка предложиха, че може да отнеме известно време преди отново да се покачат лихвените ставки. В подобен дух беше и последното изказване на шефа на Фед Джером Пауъл в края на миналата седмица, когато той сигнализира, че централната банка следи внимателно и поведението на капиталовите пазари.

Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостич пък заяви в сряда, че краткосрочните лихвени проценти на централната банка на САЩ се намират в момента в нива, които отговорят на наличната несигурност по отношение на перспективите пред американската икономика.

"Напълно оправдан е предпазливият подход към корекциите на паричната политика през настоящата година в светлината на несигурността относно състоянието на икономиката и относно конкретното ниво на т.нар. "неутрална" лихва", заяви Бостич в днешна негова реч.

Той допълни, че с последното повишение на лихвите през декември Фед вероятно е доближил т.нар. "неутрално" лихвено ниво, което нито стимулира, нито пречи на икономическия растеж. И шефът на Фед на Атланта посочи, че би бил отворен към идеята за намаляване на лихвените ставки, ако се проявят рисковете за по-слабо представяне на американската икономика.

Бостич също така отбеляза че както Уолстрийт, така и Мейнстрийт са обезпокоени относно рисковете пред растежа на икономиката на САЩ, въпреки че лично той очаква солиден растеж през 2019-а, макар и малко по-слаб, отколкото през 2018-а година. Президентът на Федералния резерв на Атланта посочи, че трусовете на финансовите пазари са симптом на несигурност относно перспективите и че тревогите, свързани с митнически тарифи, доминират в дискусиите по отношение на тези неясни перспективи.

Президентът на Фед на Чикаго Чарлс Евънс пък заяви в сряда, че с оглед на несигурните икономически перспективи централната банка трябва да изчака известно време, преди отново да повиши лихвите ставки, добавяйки, че първата половина на годината ще бъде много важна за определяне на по-нататъшния курс на паричната и лихвена политика.

За разлика от своите колеги обаче Евънс очаква федералната фондова лихва да бъде повишена до диапазона между 3,0% и 3,2%, който е малко над т.нар. "неутрално ниво".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна