Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпламеняващ роман

БНР Новини

„По зловещо съвпадение книгата излезе от печат сутринта на 7 юли 2005 година – същата сутрин, когато Лондон беше покосен от терористични атаки, взели 52 жертви и ранили 700 души. От уважение към жертвите на тази огромна трагедия, книгата незабавно беше изтеглена от продажба във Великобритания и това според мен беше правилното решение“, разказва в специално обръщение към българския читател Крис Клийв за романа си „Възпламеняване“. След година книгата вече е в книжарниците, печели награди и е филмирана.

Започва да пише романа за последиците от един въображаем терористичен акт в деня на бомбените атентати в Мадрид 2004 година, когато първото му дете е на шест месеца. Крис Клийв иска да разкаже какво е да си родител в този несигурен свят, а и изобщо как се живее днес в град като Лондон. Романът „Възпламеняване“ има странна съдба - не става хит, но хората продължават да го четат. Защото съдбата на майката, загубила сина и съпруга си в мащабния терористичен акт, вълнува, разтърсва, а читателят си дава сметка, че описаното важи в не по-малка степен и за неговия град, и за неговата страна.  
Това е вторият роман  на български от Крис Клийв след „Другата ръка“ (със световен успех) и негов дебют, в който веднага проличава талантът му да разказва. Роден е през 1973 г. в Лондон. Учи психология в оксфордския Бейлиол Колидж. Досега е издал четири романа. Един от силните гласове в съвременната литература.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени