Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавина погуби двама младежи в Пирин

Двама младежи загинаха, затрупани от лавина в Пирин.

Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков потвърди за „Хоризонт“, че след продължилата няколко часа издирвателна акция са намерени телата на две момчета. И двете са мъртви. Освен за излети, районът често се използва за трасе и от фрирайдери.

Загиналите младежи са от София и са правили екстремни спускания по улеите над хижа „Бъндерица“.

В района на ски зоната е обявена най-висока степен на опасност от лавини, заявиха от Планинската спасителна служба. Тя призова всички любители на планината да не предприемат рискови излизания в опасните райони, които са обозначени.

Сноубордисти са двамата загинали в лавината край връх Тодорка над Банско и те самите са я предизвикали, каза пред "Хоризонт" Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба. В 11.28 часа е подаден сигнал в Планинската спасителна служба за паднала лавина в района на връх Тодорка в района на хижа "Бъндерица". Информацията е за двама, които са предизвикали и попаднали в лавина. В акцията по издирването се включват над 18 спасители и две лавинни кучета.

"Около 13 часа телата на загиналите  момчета бяха намерени и транспортирани до града. Младежите са от София и са правили екстремни спускания по улеите над хижа „Бъндерица“. В района на ски зоната е обявена най-висока опасност от лавини", заявиха от планинската спасителна служба и апелираха към всички любители на планината и зимните спортове да не предприемат рискови излизания в опасните райони, които са обозначени. 

"Имало е други хора с тях, но няма други от групата, която е влязла в улея, попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти", каза Емил Нешев.

Той посочи, че от няколко дни планинските спасители предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите. 

Нешев призова да се поглежда редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво. Не бива да се допускат две основни грешки – едната е подценяването на планината, а другата – надценяването на собствените възможности.

Според Момчил Панайотов, лектор по лавинна обстановка и председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил, причина за днешния инцидент, е несъобразяване с условията в планините и неспазване на някои от водещите фактори за безопасност. Панайотов посъветва: 

"Просто целта е човек да опита да избяга, ако може, от лавината, да се държи за нещо. Ако човек има така наречената лавинна раница, задължително трябва да я активира, да има така наречения лавинен уред, който излъчва непрекъснато сигнал, за да може да бъдат намерени. Освен уреда, хората, които търсят, да имат и лавинни лопати, задължително аптечка в планината, термоизолиращо фолио през зимата, задължително. Но първото и най-важно е да бъде намерен човекът максимално бързо".

"В момента лавинната опасност е повишена – силен вятър след обилен снеговалеж. Добрата екипировка не е достатъчна, трябва човек да има и теоретична подготовка и да се съобразява с всички фактори". 

Панайотов подчерта, че инцидентите и лавините са най-често високо в планината, но проблемите са близо до курортите, защото има много хора.

Интервютата на Снежана Иванова с Емил Нешев и с Момчил Панайотов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени